hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A természet filozófiája: világvallások a környezetvédelemről
Ökovallásosság és a teremtés felelős védelme
A természet filozófiája: világvallások a környezetvédelemről

„Mi vagyunk az eljövendő, akire várunk” – a klímatüntetők időnként messiási küldetéstudattal lépnek fel(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 02.
Milyen gyökerei és eszmei háttere van az egyre népszerűbb környezetvédő, „zöld” világszemléletnek? Mi erre a keresztény egyházak válasza, és hogyan gondolkodnak a természetvédelem jelentőségéről? Mennyiben egyeztethető össze a modern „zöld” eszmeiség a zsidó–keresztény világképpel? Klímavédelmi sorozatunk harmadik része.

A korunkat meghatározó nyugati kultúrában egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem. Földünk és természeti környezetünk védelmének kérdései nemcsak politikai mozgalmak és pártok programjában tűnnek fel, hanem a hétköznapi embe­rek életét is egyre jobban befolyásolják – különösen a fiatal generáció körében egyre népszerűbb „zöld” szemlélet. Ez megnyilvánul többek között a vegán életmód terjedésében (állati eredetű termékek fogyasztásának és használatának kizárása), ahogy sorozatunk korábbi részében láthattuk. 

Ugyanezt mutatja, hogy egyre több környezetvédelmi tüntetésre kerül sor a nyugati világban – például a közelmúltból a Svájc néhány nagyobb városában (Zürichben, Lausanne-ban, Genfben és Bernben) sorra kerülő útlezárások, amelyeket az Extinction Rebellion (Lázadás a kihalás ellen) nevű szervezet fiatal aktivistái engedély nélkül hajtottak végre. Céljuk, hogy a környezeti katasztrófa megakadályozására hívják fel a figyelmet, és a svájci kormányt komolyabb környezetvédő aktivitásra ösztönözzék. Szervezetük a közeljövőben több hasonló demonstrációra készül más nyugati nagyvárosokban is. 

Klímavédelmi sorozatunk első és második része. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!