hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 01. 22. (IV/4) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Politikai lavina Berlinben

A tiszteletbeli elnöki posztjáról lemondatott Helmut Kohlon túllépve immár a Kereszténydemokrata Párt (CDU) jövője, sőt az egész háború utáni német politikai rendszer a tét Németországban. A Die Welt kommentárja szerint a finanszírozási botrányba került CDU-vonat kisiklása maga alá temetheti a német politikai elitet is. Az elmúlt 25 év legjelentősebb európai politikusának tartott Kohl vesszőfutása arra világít rá, hogy Németország "fej nélkül maradt" – írja a berlini lap, amely szerint az egymás ellen fordult kereszténydemokrata vezetők egyike sem alkalmas a válság megoldására, továbbá hallgatása miatt kritikával illeti a tavaly megválasztott Johannes Rau szövetségi elnököt is. A politikai káosz károsan hathat az Európai Unióban vezető szerepet kívánó Berlin nemzetközi megítélésére. Előfordulhat, hogy Gerhard Schröder kancellár pirruszi győzelmet arat: a botrány nyomán visszanyert népszerűségért Németország presztízséből kell az árat megfizetnie. A botrány tragikus fejleménye a CDU parlamenti képviselőcsoportja főkönyvelőjének, Wolfgang Hüllennek a csütörtöki öngyilkossága, bár a rendőrség szerint a megtalált búcsúlevélben Hüllen személyes okokkal magyarázta tettét.

Balkanyar a dumában

Oroszországban újabb politikai válság van, bár Jelcin visszavonulása óta ez az első. Az új Állami Duma képviselői két részre oszlottak: a többségre, akik nem számolnak a kisebb frakciók véleményével, és az ezzel a bánásmóddal elégedetlen kisebbségre. Lehet, hogy sok ország parlamentjében előfordulhat ilyen jelenség, de az orosz helyzetnek megvan a maga sajátossága, ami abban rejlik, hogy a kormánypártinak és alapvetően jobbközép erőnek számító Jegyinsztvo (Egység), más néven Medvegy (Medve) frakció szövetségre lépett a kommunistákkal.

Más Európa készül

"Magyarország közel áll ahhoz, hogy az uniós csatlakozás kritériumait teljesítse. A gazdasági eredmények jók, a kormány a szükséges adaptációkon munkálkodik" – mondta a Heteknek Pierre Moscovici francia Európa-ügyi miniszter budapesti látogatásán. A magyar politikusoknak azért is fontos most vigyázó szemüket Párizsra vetni, mivel az év második felében Franciaország veszi át az unió vezetésének stafétabotját.

Sérülékeny űrpajzs

A The New York Times és a CNN tévéhálózat hírszolgálatának a napokban kiadott egybehangzó jelentése arról szólt, hogy az Egyesült Államok védelmét szolgáló, de még kísérletek tárgyát képező rakétarendszer e hónap 18-án súlyos kudarcot szenvedett. A csendes-óceáni Marshall-szigetekről végrehajtott próbakilövés folyamán egy rakéta nem találta el azt a vaktöltettel ellátott robbanófejet, amelyet korábban több ezer mérföldes távolságból, egy kaliforniai légitámaszpontról indítottak útnak.

Rács mögött Honecker nevelt fia

A Német Demokratikus Köztársaság hajdani párt- és állami vezetője, a chilei emigrációban 1994 májusában elhunyt Erich Honecker bizonyára forogna a sírjában, ha tudná, hogy "trónörökösét", Egon Krenzet a múlt héten bebörtönözték. Krenz hat és fél évet kapott az egykori belnémet határnál, illetve a berlini falnál elkövetett gyilkosságokért: közel ezer – NSZK-ba szökni akaró – keletnémetet lőttek agyon egyenruhás határőr honfitársaik.

Haider kimaradt

108 nap után a két volt kormánypárt, a szociáldemokrata SPÖ és a konzervatív néppárt, az ÖVP újra közös kormányprogramot fogadott el. Most már arról folyik a vita a két párt között, hogyan osszák fel a minisztériumokat. Valószínűleg úgy állapodnak meg, hogy az SPÖ legalább egy fontos minisztériumot elveszít.

Vétkes békefenntartók

Koszovóban őrizetbe vettek egy amerikai KFOR-katonát, akit egy kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak. A hírt Klaus Reinhardt tábornok, a NATO-irányítású békefenntartók parancsnoka jelentette be múlt szombati sajtótájékoztatóján. A tábornok ígéretet tett arra, hogy nagy súlyt helyeznek az ügy kivizsgálására.

Belföld

Emlékezés a gettóra

"A múlt az életben maradottak számára felejthetetlen, visszavonhatatlan, rettenetes élményt jelent ma is" – mondta Verő Tamás rabbi a pesti gettó felszabadításának 55. évfordulója alkalmából Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. Az egybegyűltek a második világháború idején életüket vesztett több mint félmillió magyarországi zsidóra emlékeztek.

Hit és értékek

A halál után már nem lehet megtérni

A MIÉP kezdeményezésére vasárnap misét mondtak a zsúfolásig telt Szent István-bazilikában Bárdossy László lelkiüdvéért, aki 1941–42-ben volt Magyarország miniszterelnöke. Nevéhez fűződik többek között a harmadik zsidótörvény elfogadása – amely először kezelte faji alapon a "zsidókérdést", amikor megtiltotta zsidók és nem-zsidók házasságát, a házasságon kívüli ilyen kapcsolatot pedig "fajgyalázásnak" minősítette –, valamint Bárdossy miniszterelnöksége alatt támadta meg Magyarország Jugoszláviát és a Szovjetuniót, és üzent hadat Angliának és az Egyesült Államoknak. Az ő vezetésével küldték a második magyar hadsereg 200 ezer katonáját a Don-kanyarba, ahol nagy részük elpusztult, valamint 50 ezer munkaszolgálatost keletre, akik közül 16 ezret mészároltak le.

Segítse a HIT-et, hogy a hit segíthessen

Az adófizetők 1999. évi felajánlásai alapján a Hit Gyülekezete a negyedik legnagyobb támogatottsággal rendelkező magyarországi felekezet. Megtisztelő segítségüket idén is várjuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!