hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bendegúz vére, a hunok
Új megközelítések a magyar őstörténetben (második rész)

2017. 09. 24.
Az Árpád-kortól kezdve a 19. század közepéig a magyar történetírásban nem volt kérdés, hogy őseink közvetlen rokonságban álltak Attila király népével, a hunokkal. A magyarság identitástudatában a szabadságharc leverése után állt be gyökeres fordulat, és alig néhány évtized alatt a politika által támogatott hivatalos tudományos álláspont a hun eredet helyett kizárólag a magyarság finn-ugor gyökereit fogadta el érvényesnek. Ezzel párhuzamosan az Attila királyról alkotott kép is megváltozott: a keménykezű, de megfontolt és bölcs hadvezér-uralkodó helyett a nyugat-európai latin krónikákban szereplő barbár rémmé vált, népével, a hunokkal együtt. Bár Attilának nemcsak a sírhelyét, de életének és személyiségének számos részletét is rejtélyek veszik körül, ma már általános vélemény, hogy a hun nagykirály a történelem egyik kimagasló és saját korán is túlmutató jelentőségű szereplője volt.

A negatív kampány és az álhírek műfaja nem a modern politikai marketing boszorkánykonyhájában született, évszázadokkal ezelőtt is ismerték és éltek vele az ellenfelek lejáratására. Ennek egyik legjellemzőbb példája Attila, akinek „rettenetes hírneve Nyugaton 451-ben Galliában és 452-ben Itáliában vezetett két hadjáratához fűződő legendákon alapul. A kora középkorban ezeket az eseményeket először az égi igazságszolgáltatás művének tulajdonították: e szerint

Attila és hunjai Isten akaratának végrehajtóiként léptek fel, hogy a római népet bűneikért megbüntessék. Idővel aztán a hun uralkodó fokozatosan a barbár, a félelmetes, a kegyetlen idegen alakját öltötte magára, és a róla született mondák mindinkább eltávolodtak a történeti valóságtól” – írja a magyar származású, de Franciaországban élő történész, Bozóky Edina Attila: A hun király és legendái című könyvében, ami 2015-ben magyarul is megjelent.

Bozóky számos példát említ arra, hogy a nyugat-európai – elsősorban francia – propaganda miként manipulálta a kora középkortól kezdve egyre gátlástalanabbul az Attiláról alkotott képet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!