hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iohannis beelőzött
Trump Kelet-Európából elsőként a román elnököt fogadta

2017. 07. 21.
Még hazai politikai ellenfelei, a lapzártánkkor éppen saját miniszterelnöküket megbuktató szocialisták vezette tömörülés is szuperlatívuszokban beszél Klaus Iohannis román államfő múlt heti négynapos amerikai látogatásáról, amelynek a Donald Trumppal pénteken késő este folytatott háromnegyed órás megbeszélés volt a csúcspontja. Bukarest abban bízik, hogy az a húszéves, kétoldalú stratégiai partnerség, amelyben mindig abszolút igazodás jellemezte a román politikát, még szorosabbá válik Washingtonnal, és a közép-kelet-európai országok közül Románia lesz az Egyesült Államok előretolt helyőrsége.

Az európai partnereivel meglehetősen ellentmondásos viszonyt ápoló Egyesült Államoknak a balkáni feszültség növekedése, a kelet-ukrajnai válság elhúzódása és általában az orosz expanziótól való félelem miatt szüksége is van Bukarest megkérdőjelezhetetlen lojalitására, ahogy Románia is örömmel élvezi az amerikai védelem előnyeit az egyre bizonytalanabb térségben. Nem véletlen, hogy Donald Trumppal közös sajtótájékoztatóján Iohannis erős aggodalmának adott hangot Moszkva külpolitikájával kapcsolatban, hozzátéve: a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő hazája tudatában van annak, hogy nem maradhat magára a térségben – ezzel a román elnök egyértelművé tette:  országának minden korábbinál nagyobb szüksége van az Egyesült Államok partnerségére.

Iohannis szavai az egész román politikai elit gondolkodását tükrözték – mondta a Heteknek Kolumbán Gábor kolozsvári politológus, aki szerint még Iohannis legnagyobb otthoni ellensége, Victor Ponta volt miniszterelnök is méltatta a látogatás eredményeit. „A Trump–Iohannis-találkozó tényleg történelminek nevezhető, olyan rendszerszintű kihatással, amely túlmutat a két elnök mandátumán, és amely egész nemzedékek sorsát befolyásolja Romániában” – tette hozzá az elemző.

A román lapok szinte egyöntetűen Iohannis óriási külpolitikai sikereként értékelik, hogy a román államfőnek számos európai vezetőt, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnököt megelőzve sikerült találkoznia Donald Trump amerikai elnökkel. Ezzel kapcsolatban Kolumbán felhívta a figyelmünket arra is, hogy az erdélyi szász származású román elnököt szoros kapcsolat fűzi Angela Merkel német kancellárhoz, az pedig egészen kivételessé teszi a román államfő helyzetét a mai Európában, hogy mind Merkel, mind Trump bizalmas szövetségesként tekint rá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!