hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik mertek nemet mondani
Bírák sora tagadta meg a részvételt az 1956 utáni megtorlásokban

2016. 12. 02.
2007 óta a Kúria aulájában, Justitia szobrával szemben emléktábla őrzi azoknak a bíráknak a nevét, akik az ’56-os forradalom és szabadságharc után nem voltak hajlandóak kiszolgálni a szovjet fegyverek által helyreállított hatalom megtorlással kapcsolatos igényeit. Sokan sokféle utat jártak be 1956 előtt, ám mindaz, amit akkor és a megtorlás idején tettek, maradandóvá vált – ahogy azoknak a kollégáiknak a tettei is, akik behódoltak a hatalomnak.

2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából a Kúria, a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elindított egy speciális kutatási programot, melynek fókuszában az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő büntetőperek és megtorlások állnak. A feltárás az emblematikus mártírok mellett az „igazságszolgáltatás” irányító és végrehajtó testületei mögött álló személyeket veszi górcső alá. A kutatás első része azokról a bírákról szól, akik nemet mertek mondani a hatalomnak. Ők azok, akik inkább lemondtak tisztségükről, mint hogy hivatásuk íratlan szabályait megszegjék. Vállalták sorsukat még akkor is, ha mindez azzal járt, hogy elveszítették állásukat, és egy életre megbélyegzettek lettek.

Megsemmisíteni kíméletlenül

A forradalom tizenkét dicsőséges napja után hamarosan kezdetét vette a hatalom brutális válaszreakciója: a megtorlás. A korabeli bírósági ítéletek nyomán – legalább – kétszázhuszonnyolc ’56-os életét oltották ki. Az országos leszámolások során huszonhatezer embert marasztaltak el és ítéltek különböző időtartamú szabadságvesztésre. Több mint harmincötezer személy ellen indítottak eljárást, és közel tizenháromezer főre tehető az internáltak száma. Az 1959-es és az 1960-as részleges kegyelmi intézkedéseket az 1963-as közkegyelem követte, ami még mindig nem vonatkozott minden elítéltre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!