hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízügyi vészharang

2015. 05. 08.
A vízhiány ma minden kontinenst érint – a Föld lakosságának majdnem ötöde él olyan helyen, ahol kevés a rendelkezésre álló édesvíz. Mintegy 500 millióra tehető azok száma, akiket közvetlenül fenyeget ez a probléma, és 1,6 milliárd ember tapasztal úgynevezett gazdasági vízhiányt, amikor szegényes, kiépítetlen a meglévő vízkészletek kiaknázásához szükséges infrastruktúra. Az ENSZ adatai szerint a vízfelhasználás növekedése a lakosság növekedési ütemének kétszerese volt az elmúlt évszázadban, aminek következtében a világ számos területén súlyos vízhiány lépett fel. Bár globális jelenségről még nem beszélhetünk, ez a világ lakosságát fenyegető legsúlyosabb, legnagyobb pusztításra képes probléma – állapítja meg a Világgazdasági Fórum 2015-ös jelentése. (LIA)

 

1. Aral-tó

1960-ban még a világ negyedik legnagyobb tava volt, mára ökológiai katasztrófa áldozata. A tó először több kisebb tóra vált szét, majd ezek is folyamatosan zsugorodtak – a NASA legújabb műhold-felvételei szinte teljes kiszáradásáról tanúskodnak, melyet elsősorban emberi tevékenységnek köszönhet. Partjain valaha virágzó kereskedővárosok álltak, a tavat Közép-Ázsia két hatalmas folyója, az Amu-darja és a Szir-darja táplálta. Ezek vizét már az 1870-es évektől igyekeztek felhasználni a sztyeppe megművelésére, amit a szovjethatalom is folytatott. A vízigényes rizs és gyapot öntözésére épített csatornarendszerek azonban gyenge minőségűek voltak, a szállított víz jelentős része elszivárgott a sztyeppe földjében. A tó – vízutánpótlás híján – mára menthetetlennek látszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!