hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepi körkép
Mit vesznek karácsonyra a szomszédok?

2013. 12. 28.
Magyarország nagyobb városközpontjai fényárban úsznak, csinos faházikókból árulják a kereskedők a portékáikat. „Nálam főleg egyedi kézműves tárgyak lelnek gazdára, de legtöbben csak nézelődnek. Lehet, hogy az igazi roham a karácsony előtti napokban lesz” – nyugtázza az egyik árus Kaposvár belvárosában. A szomszéd kiszolgáló viszont nem panaszkodik: „sokan viszik a forralt bort, a puncsot és a krampampulit, melyek jól felmelegítik a hidegben korzózókat” – mondja nevetve. A kür­tős­kalács is sokak kedvence, itt van a leghosszabb sor, de nehéz ellenállni az illatos sonkáknak és a sajtoknak is.

A vásári forgatagban illatgyertyák, kerámiák, mézes sütemények, legkülönfélébb formájú, színű és állagú édességek, textilangyalkák tömkelegét látjuk. De különc áruk is akadnak: például kék fényt sugárzó hóember vagy színváltós rénszarvas – ezeknél az olcsó LED-es cuccoknál főleg a gyerkőcök bámészkodnak. Talán még érdekesebb, hogy amint látjuk: gyakorlatilag ma már bármit fel lehet akasztani a fenyőfára – kulcsokat, legyezőket, diszkógömböket, kesztyűt stb. „Az áru (sapka, sál, ruhanemű) ugyanaz, mint a kínaiban, csak itt drágább” – állapítja meg az egyik szemlélődő forró italt kortyolgatva. Ám a meleg zokni hagyományosan jól fogy: a lábravalót sokan praktikus ajándéknak szánják. Hódít a retro is: a hatvanas-hetvenes évek termékei. Egy árustól azt is megtudtuk: szocialista kitüntetésekből nem tud eleget szerezni, mert egyből elkapkodják.

A magyar lakosság a két évvel ezelőttinél átlagosan tízezer forinttal többet, 54 ezer forintot költ karácsonyi aján­dékokra az idén – derül ki a Budapest Bank legfrissebb felméréséből. A legtöbben ebben az évben is ruhaneműt (57 százalék), illatszert (51 százalék) vagy könyvet (49 százalék) vásárolnak szeretteiknek.

A JátékNet webáruház adatai szerint a klasszikus játékok mellett idei listavezető a Lego Mindstorms programozható robot, ami több mint 110 ezer forintba kerül, míg tavaly a legdrágább ajándék a 65 ezer forintos Barbie dzsip volt. Ahogy az összes terméknél, a játékoknál is sokan keresik a karácsonyi akciókat, egy áruháznál a két legjobban fogyó játék a nagy kedvezménnyel kapható Elefun társasjáték és az Én kicsi pónim, melyet egy újdonság követ, a Libbenő sziromtündér nevű repülő baba. A sláger idén a fiús játékok között a repülő gömb és a tableten játszható Angry Birds, a lányoknak pedig repülő tündért és ékszerkészítő szettet vesznek sokan – utóbbinál az ékszereket színváltós kavicsokból lehet összefűzni. A „legtrendibb” játékok közé tartoz­nak még: a vámpír- és zombibabák, valamint a Monster High partiszerkós, karkötős szörnyszülött is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!