hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kapitalizmus alkonya
Hogyan alakul a világ sorsa a jövőben?

2014. 05. 01.
Hogyan alakul a világ sorsa a jövőben? Melyek korunk nagy kihívásai? Gazdagság vagy információ? A kérdés mindig is foglalkoztatta az emberiséget, és ennek megfelelően rendre felbukkannak azok a gondolkodók, akik megkérdőjelezik a jelenlegi paradigmákat. Egyesek közgazdasági szempontból jósolnak új fordulatokat; mások a sikerközpontúság és a meritokrácia megszokott rendjét kezdik ki, és vannak, akik a digitális világ határait feszegetik.

Közgazdász körökben nagy felbolydulást okozott az utóbbi időben egy francia szakember, Thomas Piketty, aki a Tőke a huszonegyedik században című könyvével újraértelmezte a tőke fogalmát. A 700 oldalas mű nagy hullámokat vert, manapság a legnívósabb közgazdasági konferenciákon is sűrűn hivatkoznak rá, noha éles kritikák is megfogalmazódtak már vele szemben. Piketty elméletének lényege, hogy a vagyoni és társadalmi különbségek csak növekedni fognak a jövőben, ami új kihívások elé állítja majd a társadalmakat. Nemes egyszerűséggel kijelenti: „Bebizonyítottam, hogy a jelenlegi körülmények között a kapitalizmus egyszerűen nem működik.”

Noha a könyvet csak nemrég fordították az eredeti franciából angolra, az angolszász sajtó máris olyan szabadgondolkodóként és demokrataként emlegeti Pikettyt, aki egyenesen a 21. század Alexis de Tocqueville-je. Könyvét a közgazdasági elméletek olyan „vízválasztójaként” méltatják, amely az Economist szerint felülírta az utóbbi kétszáz év egyenlőtlenségekkel kapcsolatos elméleteit. A kötet Amerikában heves vitákat váltott ki a kapitalizmus dinamikáját illetően, különös tekintettel arra a szűk elitre, amely a világ gazdagságát egyre nagyobb mértékben vonja az ellenőrzése alá.

Piketty és munkatársai mintegy kétszáz év adatait és több ország adóbevallási gyakorlatát vizsgálva jutottak el fajsúlyos következtetéseikre. A szakember szerint a tőke „vak”: ha a hozadéka meghaladja a bérek és a termelés reálnövekményét, akkor nyilvánvaló, hogy a tőke aránytalanul gyorsabban fog nőni a jövőben, mint a termelés. Ergo a vagyoni különbségek exponenciálisan megugranak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!