hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Simon Böske naplója
Egy királynő tündöklése a Monarchia utáni Magyarországon

2017. 06. 29.
Szépségkirálynőkről és a hozzájuk kapcsolódó versenyekről rendszerint nem a műveltség és a szolid elegancia jut eszünkbe. Az első magyar Miss Európa, majd Miss Universe életútja viszont főként nem a divatos ruhák és az addig példa nélküli tömeghatás miatt méltó a figyelmünkre, hanem a „külcsín” alatti portré jellemzői és egy ellentmondásos korszak háttérrajza miatt.

Szarka Lajos történész most megjelent életrajzi könyvében ebből is, abból is kapunk jó néhány újdonságot. Magát a naplót is természetesen, az életrajzot dokumentumokkal, jó néhány korabeli fényképet, valamint Molnár Ferenc és Karinthy Frigyes a fő témákhoz illeszkedő írásait. 

A szépségre ma már egész iparágak épülnek, ám a múlt század húszas-harmincas évtizedeinek fordulóján – a nagy háborút éppen kiheverve, s még előtte az újabb szörnyűségeknek – valami mást jelentett ennek a fiatal vidéki lánynak a sikere, aki asszimilált zsidó családból jött, és meg tudta jeleníteni szülőföldünk „szebbik” ábrázatát világszerte. Ahogy a történész írja: „Magyarország, ha rövid időre is, de kiléphetett Trianon árnyékából a biztató napfénybe, s a megalázottság után hősével együtt élvezhette a győzelem ízét”.  A kötet korrajz is egyben. Egy rövidke fellélegzés metszete. Simon Böske diadalmenete ugyanis egy újabb „boldog békeidők”-re esett, ami szűkebbre szabatott, mint az eredeti, ám mégis a jazz- és swingzenék,  a shimmy- és foxtáncok, a bubifrizura, no meg a hangosfilm korszaka volt, amiben a szórakoztatás keveredett a technológiával. Akárcsak ma.  

Magyarország is kimutatható gazdasági emelkedést él át ekkor, aminek fontos eleme a hazai zsidó polgárság alkotó ereje és versenyszelleme – a numerus clausus ellenére is. Sőt, az Egyenlőség című neológ lap szerint, épp ennek serkentésére, mert ez a megbélyegzés olimpiai győzelmekre, többféle versenyen való megmérettetésre sarkallja a zsidó fiatalokat. Mi több, a lap könyvben idézett sorai szerint a zsidóság épp a sport és a kultúra eszközével válik „szalonképessé” a magyar társadalomban. Bár e bölcselkedés enyhén szólva is naiv az utókorból nézve, mégis ez a viszonylag sokat megengedő légkör emelte világsztárrá a „Balaton-part tündérét”. Egyetlen év alatt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!