hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatékonyság ugyanannyiból
A tantárgyakat nem törlik el…

Felröppent a hír, hogy a finnek eltörlik a tantárgyakat és a kézírás tanítását. Mindkettő megmarad, de az is igaz, hogy a skandináv állam ehhez a kérdéshez is – akárcsak az oktatásügy egyéb területeihez – az átlagosnál rugalmasabban áll hozzá. Sikerük titka nem a pénz: az OECD-országok átlagos ráfordítását (a GDP mintegy 6 százalékát) költik az oktatásra.

Bejárta a nemzetközi és a hazai médiát a The Independent híre, miszerint Finnországban 2016-tól átfogó oktatási reformra készülnek, méghozzá úgy, hogy megszüntetik a tantárgyakat, és áttérnek a témaalapú oktatásra. Tantárgyak helyett átfogó témakörök szerint dolgoznák fel a különböző ismereteket, továbbá a kézírás helyett áttérnének a gépírásra. A hírek szerint a változásokat fokozatosan vezetnék be, első körben a fővárosban, Helsinkiben, és utána kiterjesztenék azokat az összes iskolára. A módszer amúgy nem új, többek között Angliában is vannak olyan iskolák, ahol a tízévesek például több hónapon át csak a második világháborúval foglalkoznak, feldolgozva a korszakot történelmi, földrajzi, politikai, tudományos, kulturális, társadalmi szempontból egyaránt.

Csakhogy Finnországban nem egészen erről van szó. A Finn Nemzeti Oktatási Tanács március végi közleményéből az derül ki, hogy 2014 decemberében fejeződött be Finnországban az óvodai nevelésre és a kötelező alapfokú oktatásra vonatkozó, új Nemzeti Alaptanterv (NAT) kidolgozása. Eszerint egyáltalán nem törlik el az iskolai tantárgyakat, viszont nagyobb hangsúlyt fektetnek a tantárgyközi oktatásra és az általános, tehát nem tantárgyakhoz kötődő kompetenciák fejlesztésére is.

A helyi oktatási hatóságok az új NAT alapján most dolgozzák ki a saját tanterveiket, melyek szerint az iskoláik 2016 őszétől dolgozni fognak. Finnországban csak állami iskolák vannak, melyeknek fenntartói a helyi önkormányzatok. Ezek teljes autonómiát élveznek a helyi tanterveik kidolgozásában, ezáltal is ösztönzik őket arra, hogy minél innovatívabb módon adaptálják a Nemzeti Alaptantervet, amelyet egyébként rendkívül széles körű szakmai együttműködés eredményeképpen alkottak meg a finnek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!