hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Futurisztikus? Az. Lehetséges? Igen.
Agyvérzést jelző e-bőr, szuperképességek, letölthető agy

2013. 08. 29.
Átalakulóban az egészségügy a világ gazdagabb felén, a modern technológia egyre inkább belopja magát mind az orvos-beteg kommunikációba, mind pedig a bőrünk alá. Az Egyesült Államokban tízből kilenc beteg már e-beteg, vagyis saját egészségét valamilyen módon a digitális világban menedzseli.

A PwC Health Research Institute amerikai felnőtteket kérdező kutatása szerint a válaszadók harmada lenne hajlandó a közösségi médiát az egészséggel kapcsolatos konzultációra használni, a megkérdezettek kétharmada bízna egy olyan információban, melyet orvos posztolt az adott felületre. Háromnegyedük időpont-egyeztetésre, és csaknem ugyanennyien figyelmeztető üzenetekre, specialistával történő konzultációra használnák a közösségi média eszköztárát. Az USA-beli NowClinic, 2010-ben indult, és ma 22 államra terjed ki web- és telefonalapú egészségügyi szolgáltatása. Már a biztosító is finanszírozza a teleorvoslást, és az egészségügyi rendszert tehermentesítő megoldásként tartják számon, jóllehet számos kockázata van a vizsgálat nélküli tanácsadásnak.

A felhasználói oldal hazánkban még megosztott: egyesek szerint óriási felelőtlenség Skype-ra és egyáltalán internetes felületekre terelni az orvoslást, hiszen vizsgálat nélkül nem lehet megalapozott diagnózist alkotni. Közülük néhányan inkább magánrendelésen fizetnek, mivel a magyar állami egészségügyi szolgáltatást nem szeretnék igénybe venni. Mások szerint viszont nagyon jó út a teleorvoslás, hiszen gyors, és nem kell csupán egy kérdés miatt kiülni a sorunkat a váróteremben.

Dr. Horváth Tamás, az ENT House Budapest fül-orr-gégészeti magánrendelő szakorvosa régóta e-orvosként is tevékenykedik. Blogján fül-orr-gégészeti témákat tárgyal, a páciensek állapotát e-mailes konzultációval is követi, valamint rendelőjükbe online is be lehet jelentkezni. Szerinte a betegfelvilágosítást, az orvos-beteg kapcsolatot, az orvosképzést, de még magát a gyógyító folyamatokat is forradalmasította az internet, így ebből az egészségügy minden szereplője csak profitálni tud. Ehhez viszont az is kell, hogy a beteg is és az orvos is a helyi értékén kezelve, céltudatosan használja a világhálót. Például betegségek kizárólag az interneten történő diagnosztizálása és kezelése az esetek messze nagy többségében – egyelőre – nem kivitelezhető, sőt, felelőtlenség, ezt meg kell érteniük a betegeknek, mondja dr. Horváth. Emellett viszont úgy véli, hogy az orvosoktól manapság jogos elvárás, hogy minimum az önképzésükre használják az internetet, hiszen ott minden friss kutatási eredmény, újdonság azonnal elérhető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!