hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csak Tarzanoknak
Élménytúra Zamárdiban

2009. 08. 28.
Földvár felé félúton, a Balaton déli partján Európa legmodernebb és az ország legnagyobb kalandparkjába tartunk, hogy saját magunk határait feszegessük egy kicsit. A helyszín a 7-es út mentén, Zamárdi felső vasútállomással szemben, az M7-es csomó­pontjától 100 méterre található egy gyönyörű harmincötezer négyzetméteres ligetben – és szinte végtelen sok lehetőséggel a szabadidő aktív eltöltésére.

Lógj velünk! – hirdeti a bejáratnál elhelyezett tábla. Üdvözlendő és hiánypótló létesítmény hazánkban – állapítjuk meg egyöntetűen már a kapuban –, ahol azt sem tudjuk, merre nézzünk. Az igazgató, Pálinkás Tamás valóban alátámasztja a fenti megállapításunkat, hiszen régi álmuk vált valóra: „Gyermekkori barátommal, Asztalos Györggyel gondoltunk egy nagyot, és megterveztük ezt a parkot, mivel régóta szerettünk volna kiegészítő, hasznos programlehetőséget nyújtani a magyar tenger vendégeinek, és nem csak rossz idő esetére. Mivel már az UV-sugárzás olyan erős, hogy nem tanácsos sok időt a vízben tölteni tűző napon: itt az árnyas fák között remekül érezhetik magukat a látogatók” – mesél a kezdetekről, miközben egyre beljebb haladva mutatja be büszkeségeit. Az igazgató hozzáteszi: „Célunk egy olyan turisztikai látványosság és szórakoztató bázis létrehozása volt, amely a főszezonon kívül az elő- és az utószezonban is a Balatonra, ezen belül Zamárdira irányítja a családok és a kalandvágyók figyelmét.”
A teljesen magántőkéből épült parkban valóban nagy a pezsgés, hangos a kacagás és az örömkiáltás, hiszen minden korosztály számára bőven akad kihívás: rengeteg a gyermek és a külföldi vendég. Szemmel láthatóan a koncentráció, a játék és az enyhén extrém körülmények a legelevenebb gyerekeket is órákra lekötik. De a vállalkozóbb kedvű felnőttek is szívesen kipróbálják magukat az ország legújabb és legtöbb akadállyal felszerelt élményparkjában, melyet nemrégiben adtak át.
„Az eddigi tapasztalataink várakozásunkon felüliek: főleg gyermekes családok jönnek, és keresik a szabadidőnek ezt a nagyon hasznos és mozgásfejlesztő hatású eltöltését” – mondja Tamás. A három csapatépítő pálya mellett a legkisebbeket (120 cm alatt) és a nagyobbakat (150 cm-ig) három-három gyermek- és kölyökpálya várja, míg a felnőtteknek öt váltakozó nehézségű nagypálya kínálja a próbákat. A biztonságos szórakozásról képzett animátorok gondoskodnak: minden résztvevő védőfelszerelést és rövid kiképzést kap.
A park igazi különlegessége kihagyhatatlan: a területen kialakított csodaszép egyhektáros „Kis-Balaton” – mely az igazi kicsinyített mása: ezen lebeg négy egyedi gyártású vízi dodzsem, amely a „fedélzetére” szerelt víz­ágyúval csalogat barátságos, vidám vízi csatákra. A közel százhetven akadály és az önmagunkban lévő félelem legyőzése mellett összesen másfél kilométer hosszúságú csúszópályán és háromszázötven fán lóghatunk. A legnépszerűbb persze az a négy csúszópálya, amely könnyen megtalálható: a Tarzan-üvöltéstől visszhangzó terület felé kell menni. Itt a repülni vágyók többször, több irányból is átszáguldhatnak a „Kis-Balaton” felett.
A  park mindennap reggel tíztől este tízig van nyitva. Ami nagyon különleges benne, hogy a pályák este ki vannak világítva – ami Európában egyedülálló –, így az esti kalandozás a színes kivilágítás mellett különösen izgalmas. „A pályák megvilágítása azért fontos, mert így a nyitva tartás kitolódik, ahogyan a szezon is: áprilistól október végéig tervezzük működtetni a létesítményt. A tél sem szabhat gátat a mozgásnak: lehet korcsolyázni a kalandparkban található sekély tavakon, és ez ingyenes lesz” – teszi hozzá Pálinkás Tamás, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatta lapunkat: „A nagy tó végén található egy öböl, ahol egy hokipályát szeretnénk majd kialakítani. Ősszel tervezzük megkeresni az iskolákat, részükre kedvezményeket adnánk, illetve szeretnénk kiállítani minden Balaton körüli városnak egy-egy jellegzetes makettjét, amelyet az iskolások készítenének el.”
Aki már minden akadályt kipipált, és megéhezett, az kemencében sült pizzával, lángossal vagy óriáspalacsintával pótolhatja az elégetett kalóriákat. A park területén Emlékbázis működik, ahol a nap végén pólójukra a csúszópályán készített fotók közül választhatnak az idelátogatók, illetve logóval ellátott ajándéktárgyakat is vásárolhatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!