Zhurong (Csuzsung) névre keresztelték Kína első marsjáróját (x)
Zhurong (Csuzsung) névre keresztelték Kína első marsjáróját (x)

A Tianwen Mars-leszálló és a Zhurong marsjáró modellje ((Forrás: cfp.cn))

Kína első marsjárója a Zhurong (Csuzsung) nevet kapta – jelentette be április 24-én, a kínai Űrnap alkalmából megrendezett rendezvényen a Kínai Nemzeti Űrigazgatóság (CNSA).

Ez egy PR cikk.

Zhurong a tűz istene az ókori kínai mitológiában, amely a vörös bolygó, vagyis a Mars kínai nevére, a Huoxingra (Huohszing) utal, amely szó szerint a tűz bolygója.

„A tűz elhárítja a sötétséget, meleget és fényességet ad az emberiségnek. Felhasználása előmozdítja az emberi civilizáció fejlődését. Megvilágította az ősvilágot, tovább vezeti az emberiséget az ismeretlen felfedezésében, és kifejezi az emberiség világosság iránti vágyát” – magyarázta Wu Yanhua (Vu Jen-hua), a CNSA igazgatóhelyettese.

Külön a zhu szó jelentése kívánság, ami kifejezi az emberiségnek szóló jókívánságot a világegyetem felfedezéséhez. A rong jelentése integráció, együttműködés, ami Kína elképzelését tükrözi a világűr békés használatáról és az emberiség közös jövőjét építő közösségről. A név újabb példája a kínai űrkutatásban dolgozók tudományos fantáziájának. Mint ismeretes az űrhajókat, köztük a Tianwent (Tienven), Chang’e-t (Csang-o) és Beidou-t (Pejtou) szintén a kínai mitológiából vett nevekre keresztelték.

kína
forrása: cfp.cn

Zhang Kejian (Csang Kö-csian), a CNSA elnöke a kínai Űrnap alkalmából tartott rendezvényen mondott beszédében emlékeztetett rá, hogy idén van a kínai űrkutatás megszületésének 65. évfordulója. Az elmúlt 65 évben Kína kezdőből élvonalbeli hatalommá nőtte ki magát. „A világegyetem felfedezése az egész emberiség közös álma. Egy új kiindulópontról a CNSA be fogja mutatni és végrehajtja a 4. fázisú holdkutatási és a bolygókutatási projektjét, illetve felépíti a nemzetközi holdkutató állomást és a földközeli aszteroidák becsapódása elleni védelmi rendszert. A CNSA továbbra is nemzetközi kapcsolatainak és együttműködéseinek elmélyítésére törekszik, hogy a nemzetközi közösséggel együtt haladva a maga eszközeivel is hozzájáruljon a világegyetem jövőbeni kutatásaihoz, végsősoron: az emberiség jólétének fokozásához” – hangoztatta Zhang Kejian a CNSA elnöke.

Kína 2020. július 23-án indította útjára a Tianwen 1-es nevű Mars-szondát. A keringőgépből, landolóból és a járóból álló űrhajó február 24-én lépett be a Mars körüli pályára. A küldetés legnagyobb kihívása a májusi puha landolás lesz, ami egy 7-8 percig tartó folyamat. A CNSA szerint a szonda aerodinamikai alakját, ejtőernyőjét és fékezőrakétáját használja majd a lassításra, a pufferlábakat pedig a leszállásra.

Kínai űrmérnökök és tudósok az Utopia Planitia déli részén egy viszonylag lapos régiót, egy nagy síkságot választottak lehetséges leszállási területnek. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy e terület egy ősi óceán vagy tó pereme lehet a Mars korai történetében. Kínai tudósok alig várják, hogy további bizonyítékokat találjanak a víz-jég jelenlétére.
A Tianwen 1-es tudományos kutatási céljai között szerepel a morfológiai és a geológiai szerkezet feltérképezése, a talajfelszín jellemzőinek és a víz-jég eloszlásának vizsgálata, továbbá a felszíni anyagösszetétel elemzése, az ionoszféra és a marsi éghajlat és környezet jellemzőinek felmérése, valamint a fizikai erőtér és a Mars belső szerkezetének kutatása. 

A keringőgép hétféle tudományos eszközzel van felszerelve, két távérzékelő kamerával, a Mars körül keringő felszín alatti kutató radarral és ásványtani színképmérővel. A magnetométer pedig az ion és semleges részecskék és az energetikai részecskék elemzését szolgálja.

Kína 2016-ban jelölte ki április 24-ét az ország űrnapjává, megemlékezve a „Dongfanghong-1” (Tungfanghung) nevű első műholdjának az űrbe történő felbocsátásáról, amelyre 1970. április 24-én került sor.

Összeállította: Ma Xiaolu

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!