WHO-főigazgató: egyes országok túlreagálják az omikron variánst
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint az utazásokra vonatkozó általános tilalmak nem fogják megakadályozni a vírus terjedését
WHO-főigazgató: egyes országok túlreagálják az omikron variánst

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 12. 01.
Aggodalmát fejezte ki kedden Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, amiért a koronavírus új, omikron nevű variánsa miatt egyes országok általános korlátozó intézkedéseket vezetnek be, ezek ugyanis a WHO szerint nem feltétlenül szükségesek, és „igazságtalanul büntetik” az afrikai országokat.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Nagyon is megértem azokat az országokat, amelyek olyan variánstól védelmezik állampolgáraikat, amelyet még nem ismerünk teljesen. […]

Ugyanúgy aggaszt viszont az is, hogy egyes tagállamok nyers átfogó intézkedéseket hoznak, amelyeket nem támaszt alá bizonyíték vagy saját tapasztalat, és amelyek csak rontanak az egyenlőtlenségeken

– fogalmazott a főigazgató.

Az egy héttel korábban a Dél-afrikai Köztársaságból jelentett omikron nevű vírusvariáns világszerte nagy riadalmat keltett, több ország utazási korlátozásokat rendelt el, s ezek felszínre hozták a gazdag államok nagyarányú és a fejlődő világ gyér átoltottsága közötti különbségeket is.

A WHO főigazgatója zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson mondott, honlapján közzétett beszédében sürgette a szervezet 194 tagországát, hogy hozzon „észszerű és arányos” intézkedéseket.

Az egészségügyi miniszterek háromnapos WHO-tanácskozásán kedden a namíbiai küldöttség csalódását fejezte ki a dél-afrikai térség országaival szemben elrendelt utazási korlátozások miatt. Tanzánia az utazási korlátozások azonnali feloldását követelte.

Leslie Norton, Kanada genfi ENSZ-nagykövete országa köszönetét fejezte ki a dél-afrikai vezetés és a tudósok átlátható nemzetközi együttműködéséért.

Minden intézkedésnek a kockázattal arányosnak, időben korlátozottnak kell lennie, és úgy kell őket alkalmazni, hogy tiszteletben tartsák az utazók méltóságát, az emberi jogokat és szabadságjogokat

– írta közleményében a WHO.

Az egészségügyi világszervezet ismételten emlékeztetett arra is, hogy a „nemzetközileg fontos utazásoknak” – így a humanitárius és sürgősségi célú utazásoknak, a hazatelepítéseknek és a fontos javak szállításának – továbbra is elsődlegességet kellene élvezniük. 

A WHO szerint az utazásokra vonatkozó általános tilalmak nem fogják megakadályozni az omikron-variáns terjedését.

A szervezet szerint ezek az intézkedések ráadásul kedvezőtlen hatással lehetnek a nemzetközi egészségügyi erőfeszítésekre a világjárvány közepette, ha elrettentik az országokat attól, hogy közkinccsé tegyék a járványügyi és a szekvenálási adatokat.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete ugyanakkor

az utazások elhalasztását javasolta a nagyobb kockázatnak kitett embereknek,

így a hatvan év felettieknek, valamint a más betegségben, például szívbetegségben, daganatos megbetegedésekben és cukorbetegségben szenvedőknek.

A WHO felszólított minden utazót arra, hogy oltassa be magát, és az oltástól függetlenül tartsa be az közegészségügyi előírásokat, viseljen maszkot, tartsa be a fizikai távolságtartás szabályait, és kerülje a zsúfolt, nem kellőképpen szellőztetett helyiségeket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, professzorok sora állítja: nem kell pánikolni az omikron-variáns miatt, hiszen egyelőre úgy tűnik, rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak.

(MTI/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!