„Washington és Moszkva proxy háborút folytatnak Ukrajna kárára” – mondta a horvát elnök
Milanovic a Horvátországba látogató Nancy Pelosival nem is találkozik
„Washington és Moszkva proxy háborút folytatnak Ukrajna kárára” – mondta a horvát elnök

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 10. 25.
Az Egyesült Államok és Oroszország proxy háborút folytat Ukrajna kárára, és végül tárgyalások útján nekik kell ezt megoldaniuk - jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök újságíróknak hétfőn.

A proxy háború kifejezést azokkal a konfliktusokkal kapcsolatban használják a diplomáciában, melyekben regionális vagy nagyhatalmak érdekei ütköznek, de a felek nem közvetlenül egymással állnak harcban, hanem helyi erők támogatásán keresztül érvényesítik érdekeiket.

Milanovic kijelentette: nem érti, miért nem meri senki kimondani, hogy valójában Washington és Moszkva proxy háborújáról van szó, amelyet tárgyalások útján nekik is kell megoldaniuk.

Zágráb ad otthon kedden a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyre nem hívták meg a horvát elnököt.

"Nagyon sok a cinizmus és tisztességtelenség az ukrán néppel és általában a háborúval szemben. Nem akarok egy újabb pózoló lenni, aki hozzájárul ehhez" - mondta Milanovic, hozzátéve, hogy

nem találkozik a rendezvényen részt vevő Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnökkel sem, mert az amerikai nagykövetség későn kérte a találkozót.

Pelosi nem a végrehajtó hatalom képviselője, és ezek úgyis csak udvariassági találkozók - mondta Milanovic, majd hozzátette: "egyébként is két hét múlva úgysem lesz már házelnök, mert Amerikában választások lesznek, és a republikánusok fognak győzni, mégpedig fölényesen".

Milanovic úgy vélte: az Európai Unió elkésett Ukrajna támogatásával, az elmúlt években több milliárd euróval kellett volna segíteni az országot, hogy "fejlődjön, gazdasági szerkezete átalakuljon, felszámolja a korrupciót és a politikai szélsőségeket, amiből több volt, mint bárhol máshol".

(MTI/Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!