Választáseltörléssel a demokráciáért?
Abszurd felvetések a New York Times és a Newsweek hasábjain
Választáseltörléssel a demokráciáért?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 09. 21.
Megjelent a New York Timesban egy cikk augusztusban , először a következő címmel: „A választások rosszat tesznek a demokráciának” .A szerkesztők hamarosan észbe kaptak és megváltoztatták a címet , az új ez lett: „A legrosszabb emberek indulnak a hivatalokért. Itt az ideje egy jobb útnak” A cikk tartalma viszont változatlan maradt.

Ez a cikk első bekezdése:

„A 2024-es elnökválasztási verseny első vitájának előestéjén a kormányzatba vetett bizalom történelmi mélyponton van. A tisztviselők keményen dolgoznak azon, hogy megvédjék a választásokat és biztosítsák az állampolgárokat azok tisztaságáról. De ha azt akarjuk, hogy a közhivatalok tisztességesek legyenek,

talán jobb lenne, ha a választásokat teljesen megszüntetnénk.” 

A szerző a folytatásban kifejti, hogy a jelenlegi rendszer helyébe talán jobb lenne a sorshúzás szerű, véletlenen alapuló módszer.

.
Képernyőfelvétel a New York Times cikkéről.

A témához a Newsweek is hozzászólt, egy publicisztika formájában (A szabadság és a demokrácia nem azonos dolgok címmel) . Részlet a cikk elejéből:

„… a feltételezéseink olyan mélyen gyökereznek, hogy alig vesszük észre, hogy feltételezésekről van szó. Nyilvánvalónak tűnhetnek. Így van ez azzal a széles körben elterjedt meggyőződéssel is, hogy a szabadság és a demokrácia ugyanazon egész természetes részei, vagy hogy az elnyomás és a demokrácia ellentétben állnak egymással.

Az események világszerte megkérdőjelezik ezeket a felfogásokat, és a kérdés a 2024-es elnökválasztáson az Egyesült Államokba is eljut.

Aligha elképzelhetetlen, hogy a választók olyan vezetést fognak visszahozni, amely aláássa a szabadságjogokat. „

Az író szerint Benjamin Netanjahu izraeli elnök, Donald Trump, Orbán Viktor, illetve a jelenlegi lengyel vezetés tartozik ebbe a csoportba: „Semmiképpen sem lehet Trumpot liberális demokratának tekinteni. … Nemcsak az abortuszt és más szabadságjogokat venné el boldogan, de semmiféle társadalmi szerződéssel sem törődik.”

Idáig a példák. Az első egyenesen a választások megszüntetését javasolja. A másodikban a szabadságjogokat állítólag aláásó vezetőket választó emberek döntését kérdőjelezik meg. Fontos „szabadságjogként” az abortuszt emeli ki.

Nem elemezném most a jelenség eszmetörténeti hátterét, liberális és demokrata nézetek régi ellentétét… stb. Csak kérdezni szeretnék.

Vegyük észre a lényeget: egyre gyakrabban találkozhatunk a liberálisok részéről a fentiekhez hasonló gondolatokkal. Úgy tűnik egyáltalán nem tiltakoznának, ha megszűnnének a szabad választások. Persze előtte kőbe vésetnék a saját nézeteiket a törvényhozókkal.

Kérdezem a kedves olvasót, mi történik itt? Kik is akkor a demokrácia ellenségei? Dobjuk a kukába a választásokat? Kinek jó ez? 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!