Újra áramolhatnak az amerikai fegyverek Izraelbe? Biden napokon belül feloldhatja a korlátozást
Netanjahu szerint a szállítmányok eddigi befagyasztása csak Iránnak, a Hamásznak és Hezbollahnak kedvezett
Újra áramolhatnak az amerikai fegyverek Izraelbe? Biden napokon belül feloldhatja a korlátozást

Fotó: Amos Ben Gershom/GPO

2024. 06. 18.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter állítólag megígérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy Washington a következő napokban feloldja az Izraelbe irányuló fegyverszállítások korlátozását.

Egy meg nem erősített médiaértesülés szerint - amelyet hétfőn héberül a 12-es csatorna, németül pedig a Bild napilap közölt - szerint Netanjahu a múlt heti jeruzsálemi találkozójukon azt követelte, hogy az amerikai fegyverszállítmányok gyakorisága térjen vissza az október 7. utáni szintre, és

sajnálkozott, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag leállította a Hamász elleni háborúhoz nyújtott katonai támogatását.

Netanjahu állítólag azzal érvelt, hogy a fegyverszállítmányokat érő korlátozás Irán és a térségben lévő proxiszervezetei, köztük a Hamász és a Hezbollah kezére játszik, meghosszabbítja a háborút, és növeli annak kockázatát, hogy az új frontokra terjedjen ki.

A múlt hónapban, miután Biden azzal fenyegetőzött, hogy további fegyverszállítmányokat is befagyasztanak, ha Izrael megindítja offenzíváját Rafahban, Netanjahu megesküdött, hogy ha Izraelnek "egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fogunk helytállni".

Annak idején a Fehér Ház befagyasztotta a 2000 és 500 kilós bombák szállítását, mert aggályosnak tartotta, hogy az IDF a sűrűn lakott Rafahban is bevetheti azokat.

Hetekkel később azonban a Biden-kormányzat közölte, hogy "hiteles és megbízható" biztosítékokat kapott Izraeltől  arra vonatkozóan, hogy az amerikai fegyvereket a nemzetközi humanitárius joggal összhangban fogja használni

Hétfőn a Washington Post arról számolt be, hogy

két demokrata képviselő beleegyezett egy jelentős fegyvereladás támogatásába Izraelnek, amely 50 F-15 vadászrepülőgépet foglal magában.

A zsidó állam ragaszkodik ahhoz, hogy nem civileket vesz célba, hanem Hamász felszámolására összpontosít, és megdönthetetlen bizonyítékokat szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a Hamász a civil lakosság közé telepedett, és civil infrastruktúrát használ támadásaihoz.

(Times of Israel/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.  

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!