Főpolgármester-választás: a Kúria elrendelte az összes érvényes szavazat újraszámlálását
Főpolgármester-választás: a Kúria elrendelte az összes érvényes szavazat újraszámlálását

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

2024. 07. 08.
Újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat is, miután az Alkotmánybíróság arra utasította a Kúriát, hogy vizsgálja felül az eredeti döntését, miszerint jogerős a Nemzeti Választási Bizottság határozata arról, hogy Karácsony Gergely 41 szavazattal legyőzte Vitézy Dávidot.

A hírre mindkét jelölt Facebook-bejegyzésben reagált. Karácsony kijelentette, számára csak az az újraszámolási folyamat elfogadható tisztességesnek, hogy nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítják a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem az NVB tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást. 

Hozzátette: "Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!"

Vitézy szerint bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne. Ennek, úgy véli, így kell történnie Budapesten is.

"Türelemmel várom az újraszámlálás lebonyolítását és eredményét. Mint minden budapesti, én is azt szeretném, ha végre megnyugtatóan pont kerülne a főpolgármester-választás végére és a választás jogerős eredménye végre megszületne, és akármi is lesz a jogerős végeredmény, elkezdhetnénk Budapest fejlesztéséért dolgozni" - tette hozzá.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!