Trump: nem engedem, hogy digitális készpénz legyen!
A volt elnök fellépne a kormányzati zsarnokság ellen
Trump: nem engedem, hogy digitális készpénz legyen!

Twitter/Benny Johnson

Amerikában egyre növekvő aggodalom övezi a konzervatív táborban a pénzügyi világ digitalizációját, ezt szólaltatta meg most a volt elnök is. Miután tarolt  az iowai előválasztáson, Donald Trump most New Hampshire-ben kampányol , ahol január 23-án tartanak majd voksolást.

Szerda esti, Portsmouth-ban tartott rendezvényén a következő ígéretet tette:

„Elnökként nem fogom hagyni, hogy a központi bank digitális pénzt vezessen be. A digitális valuta által a szövetségi kormány – a mi szövetségi kormányunk! – korlátlan befolyást gyakorolhatna a vagyonotok fölött.

Bármikor elvehetnék a pénzed, és még csak észre se vennéd!"

Trump kijelentette, hogy ezzel meg akarja védeni az embereket a kormányzat önkényuralmától.

Az aggodalmak nem alaptalanok: 2022 márciusában Joe Biden elnök rendeletben utasította  a tudományos és technológiai kérdésekért felelős irodát (Office of Science and Technology Policy), hogy készítsen jelentést arról, milyen előnyei és kockázatai lehetnek a digitális dollár bevezetésének.

Néhány hónappal Biden kezdeményezése után a Fed is elindított egy 12 hetes programot, hogy szimulált adatokkal teszteljék, hogyan tudna működni a digitális dollár.

Egyelőre még sok ellenérv fogalmazódik meg praktikus szempontok mentén is: Michelle Bowman, a Fed Kormányzótanácsának egyik tagja szerint 20 amerikai háztartásból egy „bankmentes”: nincs se hitelkártyája, se folyószámlája, ezért nagy kérdés, hogy ha nem bíznak még a bankokban sem, miért bíznának épp egy ilyen kormányzati megoldásban?

Dacára az ilyen ellenvetéseknek, a Fed még néhány hónapja is vizsgálta  a digitális dollár bevezetésének lehetőségeit, azonban még nem született döntés róla, hogy ajánlást tegyenek erről akár az elnök, akár a Kongresszus számára, akikkel állításuk szerint feltétlenül együttműködnének ebben a folyamatban.

Trumphoz hasonlóan több más republikánus jelölt, például Ron DeSantis és az előválasztási versenyből kieső Vivek Ramaswamy is kifejezte már ellenérzéseit a készpénzdigitalizációval szemben. Az indiai származású milliárdos Trump kampányát kezdte el támogatni, egyesek szerint ő is hatással lehetett arra, hogy a volt elnök felkarolta ezt a kérdést.
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!