Szó szerint le kellett robbantani: így szedték le a Baltimore-i híd legnagyobb darabját az annak ütköző hajóról - videó
Szó szerint le kellett robbantani: így szedték le a Baltimore-i híd legnagyobb darabját az annak ütköző hajóról - videó

x/Andrew Leyen

2024. 05. 14.
Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről, ami meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A szakemberek hosszú időn át készültek a műveletre, amellyel a hajóra zuhant acélszerkezetet sikerült úgy két darabra törni, hogy a konténerszállító szabaddá vált.

A Francis Scott Key-híd acélszerkezetének vízbe omlott roncsait az elmúlt hetekben több darabban, óriásdaruk segítségével távolították el a kikötő bejáratát jelentő Patapsco folyó torkolatából, ugyanakkor a Dali konténerszállítót fogságban tartó mintegy 500 tonna súlyú hídelemet csak robbantással tudták eltávolítani a hajótestről.

Ezt követően a konténerszállító a Dali közeli javítóműhelybe kerül. A 300 méter hosszú és mintegy 60 méter széles hajó 20 fős legénysége a katasztrófa óta nem hagyhatta el a fedélzetet.

Március 26-án a hajó a kikötőből való elindulást követően meghibásodott és irányíthatatlanná vált, ezért neki sodródott a híd tartópillérjének, ennek hatására az acélszerkezetű több kilométer hosszú, több sávos autóutat hordozó, 50 méter magas híd másodpercek alatt omlott össze.

A Dali néhány perccel a katasztrófa előtt vészjelzést adott le, ami a hatóságoknak elegendő volt arra, hogy leállítsák a hídra vezető forgalmat, az építményen dolgozó útkarbantartó munkásokat azonban nem sikerült értesíteni. A 8 emberből kettőt sikerült kimenteni a kiérkező hajós mentőegységeknek, hatan viszont a roncsok között életüket vesztették. A hatodik áldozat maradványait múlt héten találták meg.

Baltimore kikötője a hídomlás után teljesen megbénult, majd áprilisban sikerült több átmeneti csatornát nyitni a roncsok között, így a kikötő korlátozott kapacitással működhetett.

(MTI/Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!