Szép új világ? Mesterségesen állítottak elő emberi embriókat őssejtekből Nagy-Britanniában
Szép új világ? Mesterségesen állítottak elő emberi embriókat őssejtekből Nagy-Britanniában

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 15.
Először alkottak tudósok emberi embriókat úgy, hogy a folyamat során se hímivarsejtre, se petesejtre nem volt szükség.

A Cambridge-i Egyetem és a Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói közös projektjük során hoztak létre szintetikus embriókat embrionális őssejtekből úgy, hogy újraprogramozták a sejteket.

Az embrióknak nincs szívverése, és még az agyuk sem kezdett kifejlődni, de már vannak bennük olyan sejtek, amelyekből később ki szokott alakulni a méhlepény, a magzatburok, és maga a magzat is.

A tudományos „áttörés” súlyos etikai és jogi kérdéseket vet fel, hiszen a mesterségesen létrehozott embriókra jelenleg semmilyen szabályozás nem vonatkozik az Egyesült Királyságban, de a legtöbb másik országban se.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az így megalkotott embriókkal mihez fognak kezdeni, hiszen illegális lenne beültetni például páciensek méhébe, a magzattá való "továbbfejlesztésükre" pedig még nem volt példa.

A tudósok célja az volt a kutatással, hogy megvizsgálják az emberi fejlődésnél a „fekete dobozt”, vagyis hogy hogyan fejlődnek ki a magzatok, mert a törvényi szabályozás szerint laboratóriumi körülmények között csak a 14. napig vizsgálhatják az embriókat, a várandósságoknál pedig csak később tudnak bekapcsolódni a folyamatba, vagy esetleg a kutatás céljára átadott embriókról végezhetnek kutatásokat.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!