Szegény halászfaluból lett turisztikai körzet Kelet-Kínában (x)
Szegény halászfaluból lett turisztikai körzet Kelet-Kínában (x)

Forrás: China Media Group

Dallamos ének közepette dobja a halász hálóját a tóba. Ez a mutatvány tíz évvel ezelőtt még a mindennapi élet része volt a kelet-kínai Shaobo-tó mellett fekvő Yanhuban. A falu lakosai életük javarészét halászattal töltötték.

Ez egy PR cikk.

Huang Lanyu 82 éves helyi lakos jól emlékszik arra az időszakra: „Nagyon keserű, unalmas volt a hajón az életünk. Két hajóm volt, egyiken feleségemmel halásztam, másikon lakott az egész családom. A hét méter hosszú hajó fedélzetén aludt a három gyerekem, lent pedig én és a feleségem feküdtünk… Nem volt földünk házépítésre, mert kevés volt a bevételünk, és a hajót nem tudtuk elhagyni, mert halászatból éltünk” 

Yanhu faluban most 450 család él, nagy többségük nem is olyan régen, Huang Lanyuhoz hasonlóan még hajón élt. Idővel a lakással nem rendelkező helyiek egyre jobban vágytak a letelepedésre, gyerekeik jobb nevelésére, az orvosi ellátás és más problémák könnyítésére, de húsz évvel ezelőtt Yanhu falu 800 ezer négyzetméteres területén ezer négyzetméternyi szárazföld sem volt az építkezésre.

„2006-ban kormányzatunk vezetésével a falu lakosai elkezdték feltölteni a vízpartot. Építkezésekre mentünk földért. Tíz éves munkával több mint négyszázezer négyzetméteres új szárazföldet teremtettünk, ennek 1/3-án házat építettünk a helyieknek, 2/3-át pedig a jövő fejlesztéseire tartjuk fenn” – mesélte Liu Debao, Yanhu falu vezetője a China Media Group riporterének.

A falu valamennyi lakosának sikerült szárazföldön letelepülni 2015-ig, földszintes vagy emeletes házakba költöztek, és a hagyományos jellegű halászat is fokozatosan megszűnt. 

De a hajót elhagyó halászok mihez kezdtek? Erről Liu Debao így mesélt: „Valójában már 2003-ban nagymértékben elkezdtük fejleszteni a ketreces haltenyésztést a Shaobo-tóban. 2015-re már közel hét négyzetkilométeres ketreces haltenyésztést hoztunk létre, aminek köszönhetően a halászok bevétele is megkétszereződött a korábbihoz képest.”

kína
"Halászháló dobása" mutatvány Yanhu falu főtavacskáján,   forrás: China Media Group

„Azelőtt apám halászattal foglalkozott, jövedelme bizonytalan volt, árvíz és más természeti tényezők miatt néha semmi jövedelme nem lehetett. A szárazföldre költözés után családom belefogott a ketreces hal- és ráktenyésztésbe, így biztosabb lett az évi jövedelmünk, 40 ezer jüan körül, ami a század elején jó jövedelemnek számított.” 

Ma Mingbin 39 éves helyi lakos hozzátette: „Mivel tó vízi erőforrása egyre jobban kimerült, a haltenyésztés is egyre nehezebb lett. 2016-ben elkezdtem működtetni ezt a szállodát, öt szobával és nyolc ággyal. A járvány mellett is évi 400-500 ezer jüan nettó nyereséget hoz.”

Ez Yanhu falu második újítása.

„A környezetvédelem érdekében 2015-től fokozatosan leállítottuk a Shaobo-tóban folytatott ketreces haltenyésztést, és az 2018 végére teljesen meg is szűnt. Valójában a fenntartható fejlesztésért 2012-től kezdve már egyrészt elindítottuk a szakképzést a faluban, hogy a lakosok is tudjanak gyárakban dolgozni, másrészt a falu halászati kultúráját felhasználva elkezdtük fejleszteni az idegenforgalmat, hogy a turizmusból gazdagodjanak meg a helyi lakosok” – tájékoztatott a Liu Debao, a falu vezetője.

Most nagyjából ötven család, összesen 300 fő foglalkozik falusi turizmussal, a falu évi 50 millió jüanos bevételéből hatmillió jüant ad az idegenforgalom, az egy főre jutó jövedelem a 2004-es kevesebb mint ötezer jüanről 2020-ra 32 ezerre nőtt.

Ma Mingbinhoz hasonlóan Shen Changlai is vendéglátással kezdett foglalkozni a faluban, otthagyva városi munkahelyét. „2016-ban a falunk fejlesztését látva én is visszatértem, hogy részt vegyek a turisztikai iparban. A faluba legalább tíz ember tért vissza hozzám hasonlóan vendéglátással foglalkozni. Volt, aki már 30 éve dolgozott máshol, de akkor is visszatért” – mondta Shen Changlai.

A 82 éves Huang Lanyu szabadidejében gyakran énekel régi halászdalokat a turistáknak, a 39 éves Ma Mingbin pedig meg akarja szépíteni a szállója előtti tavacskát, hogy érdekesebb élményeket kínálhasson a vendégeknek.

Qin Liang riporter

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!