Spielberg: aggódom, hogy ismét harcolnunk kell a zsidósághoz való jogunkért
Spielberg: aggódom, hogy ismét harcolnunk kell a zsidósághoz való jogunkért

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 03. 27.
Steven Spielberg élesen bírálta az antiszemitizmus globális fellángolását, és a Shoah Alapítvány megalapításának 30. évfordulója alkalmából tartott beszédében először nyilatkozott közvetlenül Izrael gázai katonai akciójáról.

Az eseményen úgy fogalmazott, hogy

„Azok, akik nem emlékeznek a múltra, arra vannak kárhoztatva, hogy megismételjék azt. Egyre jobban aggaszt, hogy mi is arra vagyunk kárhoztatva, hogy megismételjük a történelmet - hogy ismét harcolnunk kelljen a zsidósághoz való jogunkért.”

Hozzátette, szerinte „a történelem visszhangjai félreérthetetlenek a mostani légkörben. A szélsőséges nézetek térnyerése veszélyes környezetet teremtett, és a radikális intolerancia arra készteti a társadalmat, hogy többé ne ünnepelje a különbözőséget, és összeesküvést szőjön a másság démonizálására, egészen a ’Mások’ megteremtéséig... Ez a muszlimellenes, arab és szikh diszkriminációval párhuzamosan zajlik. A 'Mások' megteremtése és bármely csoport dehumanizálása a különbözőségük alapján. Ez a fasizmus alapja.”

Spielberg emellett most szólt közvetlenül a jelenleg zajló gázai konfliktusról is ezekkel a szavakkal: „Tombolhatunk az október 7(-merénylet) terroristái által elkövetett szörnyű tettek miatt, és elítélhetjük az ártatlan nők és gyermekek megölését Gázában".

Még decemberben a Shoah Alapítvány közleményben idézte a zsidó filmgyáros szavait a Hamász október 7-i mészárlásáról. Akkor úgy fogalmazott: „Soha nem gondoltam volna, hogy még életemben ilyen kimondhatatlan barbárságot fogok látni a zsidókkal szemben.”

A neves filmgyáros 1994-ben hozta létre a Shoah Alapítványt nem sokkal a Schindler listája című holokausztdráma befejezése után, amelynek kifejezett célja a holokauszt-túlélők vallomásainak rögzítése volt. 

(Guardian / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!