Sokkoló: újságírók is csatlakoztak a Hamász október 7-i mészárlásához
Az HonestReporting médiafigyelő szervezet szerint a New York Times, az AP, a Reuters és a CNN is érintett
Sokkoló: újságírók is csatlakoztak a Hamász október 7-i mészárlásához

Twitter/HonestReporting

2023. 11. 09.
Az HonestReporting médiafigyelő szervezet szerdán egy oknyomozó jelentést tett közzé, amelyből kiderül, hogy vezető hírügynökségek - köztük a New York Times, az AP, a Reuters és a CNN - újságírói október 7-én a Gázai övezetből csatlakoztak a Hamász terroristáihoz, hogy kameráikkal dokumentálják a szörnyű eseményeket. 

A szervezet, amely a külföldi sajtó Izrael-ellenes elfogultságának leleplezésén dolgozik, a vizsgálatban súlyos etikai kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a fotósok a Hamász terroristái mellett voltak jelen.

Többek között felmerül a kérdés, hogy a fotósok tudtak-e előre a mészárlás szándékáról, és hogyan érkeztek ilyen gyorsan a helyszínre. A Hamász engedélyezte, hogy ott legyenek? Volt-e engedélyük ezeknek a riportereknek arra, hogy a terroristák mellett lépjenek be Izraelbe? Tájékoztatták-e a fotósok a szerkesztőiket arról, hogy a terroristákat kísérik, amikor azok az izraeliek elleni támadásokat hajtották végre?

A jelentés szerint a fotósok közelről dokumentálták civilek és katonák elrablását, egy tank elleni támadást és egy IDF-katona meglincselését. Emellett a CNN egyik szabadúszó újságírója képeket tett közzé az égő tankról, és elkísérte a terroristákat Gázába is.

Az HonestReporting külön kiemelte, hogy Hassan Eslaiah gázai szabadúszó újságíró, akit az AP és a CNN is alkalmazott október 7-én, egy korábbi képen Yahya Sinwar Hamász-vezetővel ölelkezik, aki a mészárlás ördögi terve mögött is állt egyben. A CNN a hír kipattanása után megszakított minden kapcsolatot Eslaiah-val, bár kijelentették: "semmi okot nem találtak arra, hogy kétségbevonják tudósításainak hitelességét".

Az AP tagadta, hogy előzetes tudomása lett volna az október 7-i támadásról, Nicole Meyer szóvivő ugyanakkor leszögezte: "Az AP feladata az, hogy híreket és képeket rögzítsen a világszerte, bármikor bekövetkező eseményekről, még akkor is, ha azok szörnyűek és áldozatokkal járnak... Az AP mindenhonnan, így Gázából is, szabadúszóktól származó fotókat használ."

A Jeruzsálemi Sajtóklub kijelentette: "Ha a hírügynökségek és a jelentős hálózatok képviselői valóban előre tudtak a várható mészárlásról, akkor

ez felveti a bűncselekményben való bűnrészesség vagy a gyilkosság megakadályozásának elmulasztásával kapcsolatos kezdeti aggályokat." 

"A vizsgálat nehéz etikai kérdéseket vet fel, nemcsak a helyszínen tartózkodók, hanem a hálózatok és hírügynökségek vezetőinek magatartásával kapcsolatban is" - folytatódik a közlemény. "A kérdés az, hogy tudtak-e a Hamász szándékáról, és mégis hallgatólagosan jóváhagyták-e azt." 

"Sürgetjük őket, hogy folytassanak alapos vizsgálatot, hogy megvizsgálják, miről is tudtak a mészárlás előtt, és hogy egy másfajta eljárás a részükről megmenthette volna-e sok ártatlan ember életét. Követeljük, hogy a lehető leghamarabb hozzák nyilvánosságra az eredményeiket, ahogyan a jelentéseket és a szörnyű képeket is terjesztették" - tették hozzá.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal nemzeti közdiplomáciai igazgatóság közleményében kijelentik: "a legsúlyosabban elítéljük, hogy a nemzetközi médiával együttműködő fotóriporterek csatlakoztak a Hamász terroristái által október 7-én a Gázai övezethez közeli településeken elkövetett brutális gyilkosságokról szóló tudósításokhoz".

"Ezek az újságírók cinkosok voltak az emberiség elleni bűncselekményekben; cselekedeteik ellentétesek voltak a szakmai etikával.

Az éjszaka folyamán a GPO sürgős levelet intézett azon médiaszervezetek irodavezetőihez, amelyek ezeket a fotósokat alkalmazták, és felvilágosítást kért az üggyel kapcsolatban. A Nemzeti Közdiplomáciai Igazgatóság azonnali intézkedést követel."

Lapunk Izraelből tudósítő főszerkesztőhelyettese, Kulifai Máté a következőképpen reagált a hírre: "Ott voltak a túszejtések során, egy katona meglincselésénél, és egy sor attrocitásnál. Van olyan munkatárs, aki korábban a Hamasz kegyetlen vezetőjével is puszilkodott. Mégis kikkel dolgoznak együtt a nemzetközi médiaóriások??"

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!