Savanyúság, zöld tea, selyem, sonka, bor, sajt... – Kína-EU partnerség új minőségben (x)
Savanyúság, zöld tea, selyem, sonka, bor, sajt... – Kína-EU partnerség új minőségben (x)

Fotó: cfp.cn

A március 1-jén hatályba lépett – Kína és az Európai Unió között létrejött – Földrajzi jelzések egyezménye mindkét oldalról 100-100 földrajzi jelzést tartalmaz, beleértve teát és más mezőgazdasági termékeket. Ennek köszönhetően például várhatóan bővül a mustárzöldből készült savanyúság, a yacai (jacaj) európai piaca is. A szecsuani specialitás értékesítése máris megugrott; beszámolók szerint a közelmúltban már 50 tonnás vacai-t szállító teherautók tartottak Sanghaj felé. A millió jüan értékű áru célországa Németország lesz, az egyre növekvő európai piac fontos állomása.

Ez egy PR-cikk.

A földrajzi jelzés lényege, hogy megmutatja a termék származási helyét, és garantálja, hogy sajátos földrajzi eredetű, illetve származása miatt egyedi tulajdonságokkal, jó hírnévvel rendelkezik. A jelzés minőségi garanciának tekinthető, a termékeket megkülönbözteti a versenytársaktól.

Az egyezmény érintette lista legnagyobb kategóriája a tea, 11 kínai tartomány 28 jó hírű termékével, amelyek a teljes védett termékskála 28 százalékát teszik ki. „A földrajzi jelzéssel kapcsolatos egyezmény azt fejezi ki, hogy az EU elismeri a kínai tea minőségi garanciáját és egészségügyi tulajdonságait” – mondta Mei Yu, a Kínai Tea Marketing Egyesület főtitkára.

A földrajzi jelzések hasznos marketing eszköznek bizonyultak. Az Európai Bizottság 2013-ban végzett tanulmánya szerint a földrajzi jelzéssel rendelkező termék átlagosan kétszer akkora áron értékesíthető, mint a nem földrajzi jelzésű termék.

„Egy földrajzi jelzésből látjuk a származási helyet és a termék nevét, így például a panjini (Pancsin) rizs, vagy ír whisky esetében, ezek valójában a szellemi tulajdonjogra vonatkozó információk. Az egyezmény megvédi ezeket a termékeket és márkákat, egyidejűleg garantálja a valódiságukat. A másik jelentősége az együttműködésben rejlik. Mielőtt aláírták az egyezményt, a kínai gazdák, termelők nagyon nehéz folyamaton keresztül pályázhattak a földrajzi jelzés hitelesítésére EU-nál. Ez átlagosan több mint 6 évbe telt. Az egyezmény aláírása azt jelenti, hogy a márkák kölcsönös hitelesítése úgymond egy gyorsító sávot kapott, ami zökkenőmentessé teszi az eljárást. Ez hatással lesz a kínai-európai kereskedelem mélyebb szintű együttműködésének elősegítésére is” – magyarázta Su Xiaohui, a Kínai Nemzetközi Tanulmányok Intézetének kutatója.

Kína eddig 2394 földrajzi jelzésű terméket hagyott jóvá és február végéig 6127 földrajzi jelzésű védjegyet regisztráltak. Több mint tízezer vállalkozás kapott engedélyt a földrajzi jelzések használatára, melyek teljes kibocsátási értéke meghaladta a 600 milliárd jüant (77 milliárd euró) 2020-ban.

A földrajzi jelzés bevezetése a kínai mezőgazdasági termelőket a szegénység elleni küzdelemben is segítette. A földrajzi jelzések termékvédelme 24 demonstrációs területre épül, s ezek lefedik szegénységenyhítés országos programjában szereplő megyék többségét.

Tavaly Kína az Egyesült Államokat megelőzve az EU legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált, a kétoldalú kereskedelem volumene elérte a 649,5 milliárd amerikai dollárt. Az EU Kínából származó importja éves szinten 5,6 százalékkal, az exportja 2,2 százalékkal nőtt. Ami még fontosabb, hogy a COVID-19 járvány által okozott globális gazdasági lassulás közepette a Kína és Európa közötti kereskedelmi kapcsolat megerősödött. Francesca Spigarelli, az olasz Macerata Egyetem alkalmazott közgazdaság karának professzora a helyzetet összefoglalva úgy vélekedik:

„A Kína-EU Beruházási megállapodás és a Földrajzi jelzések egyezménye két nagyon fontos egyezmény gazdasági és geopolitikai szempontból egyaránt. Kifejezi a Kína-EU közötti jó kapcsolatokat és meggyőződésem, hogy az ebben a nehéz időszakban elért egyezmények mindkét fél jövőbeli fejlődését is szolgálják. Bízom benne, hogy Olaszország haszonélvezője lesz e két megállapodásnak akár a tőkebefektetés, akár a kereskedelem területén.”

Négy év múlva a mérföldkőnek számító Kína-EU megállapodás hatálya kibővül és mindkét oldalról további 175 földrajzi jelzés kerül a listára, ami kölcsönös kereskedelmi előnyöket és még tágabb együttműködést eredményez majd.

Összeállította: Ma Xiaolu
CHINA MEDIA GROUP

(Fizetett PR-cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!