Reform: megemelnék a nyugdíjkorhatárt Kínában, hogy enyhítsék a demográfiai válságot
Reform: megemelnék a nyugdíjkorhatárt Kínában, hogy enyhítsék a demográfiai válságot

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 14.
Kínában a világon az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár: a férfiak 60 éves korukban, a gyárakban dolgozó nők pedig 50 évesen hagyhatják el a munkaerőpiacot, ez most azonban megváltozhat.

Ahogy arról beszámoltunk, Kínában az elmúlt 20 évben csökkent a termékenységi ráta, és tavaly először a népességszám is kevesebb lett, a lakosság pedig egyre inkább elöregszik, ezért fenntarthatatlanná válhat a nyugdíjrendszer.

A kínai kormány azzal enyhítené a demográfiai válságot, hogy fokozatosan megemelné a nyugdíjkorhatárt.

A nyugdíjkorhatár felé közeledő embereknek csak hónapokkal kell tovább dolgozniuk. A reform legfontosabb része az, hogy megengedik az embereknek, hogy a körülményeiknek és a feltételeknek megfelelően megválaszthassák, hogy mikor menjenek nyugdíjba”

- nyilatkozta a Kínai Munkaügyi és Társadalombiztosítási Intézet elnöke.

A fiatalabb korosztályba tartozó kínaiaknak viszont a reform szerint már akár évekkel is tovább kell dolgozniuk, hogy csökkenthesse a kormány a nyomást az ország nyugdíjrendszerén.

A jelenlegi rendszer szerint a férfiak 60 évesen, az irodai munkát végző nők 55 évesen, a gyárakban dolgozó nők pedig 50 évesen vonulhatnak nyugdíjba.

(Jerusalem Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!