Pogromhangulat Oroszországban: zsidók lincselésére készültek több városban 
Pogromhangulat Oroszországban: zsidók lincselésére készültek több városban 

Twitter/VOZ

2023. 10. 30.
Mint arról beszámoltunk, Dagesztánban több száz fős tömeg özönlött a repülőtér kifutópályájára, amikor egy Tel-Avivból érkező repülőgép leszállt, miközben a rendfenntartókat kövekkel támadták meg.

A járat utasait nem engedték leszállni a gépről.

„Dühös tömeg van odakint, jó esély van rá, hogy megtámadnak minket”

– kért segítséget a pilóta. A lincshangulat amiatt tört ki, mert elterjedt a hír, miszerint izraeli menekültek vannak a gépen. A vérszomjas tömeget csak hétfő reggelre sikerült megfékezni, közülük hatvan személyt őrizetbe vettek, a repülőteret egy hétre lezárták a hatóságok. A káoszban összesen 20 ember sérült meg, közülük ketten súlyosan és a sérültek között kilenc rendőr is van.

De a repülőtéren kívül is kaotikus jelenetek uralkodtak. Az orosz média arról számolt be, hogy a muszlim zavargók megállították az autókat, és azt követelték, hogy a bent ülők mutassák meg az útlevelüket. Az incidensekről készült videók futótűzként terjedtek a közösségi médiában.

Oroszország muszlim többségű Észak-Kaukázusában a gázai konfliktus miatt megszaporodtak a zsidóellenes támadások.

Antiszemita tömege vett körül egy szállodát a dagesztáni Khasavjurt városában is, mert az a hír járta, hogy izraeli menekültek szálltak meg ott. A helyszíni beszámolók szerint több tucat férfi behatolt az épületbe, hogy „ellenőrizze” a vendégeinek útlevelét. A rendőrség lezárta a szállodát.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Tel-Avivból érkező járatok éppen az Észak-Kaukázusban, Mahacskala, Minyeralnije Vodi és Szocsi repülőterein szállnak le. Az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusban az orosz muszlimok kiállnak palesztin iszlamisták mellett.

A szintén kaukázusi Nalcsik városában vasárnap gumiabroncsokat gyújtottak fel egy épülő zsidó kulturális központ mellett. Az épületre antiszemita jelszavakat festettek, többek között azt, hogy „Halál a zsidókra”. A Karacsáj- és Cserkeszföld köztársaságban a tüntetők a helyi zsidó lakosság kiűzésére szólítottak fel.

A zsidóellenes incidensek után Izraelben berendelték az orosz nagykövetet, és felszólították Moszkvát, hogy védjék meg a zsidó állampolgárokat. Szergej Melikov, a dagesztáni köztársaság vezetője felszólította a lakosságot, hogy ne hagyja magát felbujtani a helyzetet destabilizálni akaró szélsőségesektől.

„Az antiszemitizmusnak nincs helye a soknemzetiségű Észak-Kaukázusban”.

Az incidensekre azt követően került sor, hogy Vlagyimir Putyin elnök a palesztinok mellé állt a gázai konfliktusban, és Moszkvában a külügyminiszter-helyettes fogadta a Hamász terrorszervezet küldöttségét. Ezzel párhuzamosan Putyin a múlt héten találkozott az Oroszországban képviselt vallások vezetőivel, és a rendezvényen a népek, valamint vallások békés együttélésére szólított fel Oroszországban.
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!