Hétfői hírfolyam: Vitézy a voksok újraszámlálásában reménykedik, közben sorra mondanak le a politikusok
Cikkünk folyamatosan frissül
Hétfői hírfolyam: Vitézy a voksok újraszámlálásában reménykedik, közben sorra mondanak le a politikusok

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hajnalig tartó szavazatszámolás után lassan minden eredmény beérkezett, a választások másnapján is követjük az eseményeket, fejleményeket, lemondásokat, nyilatkozatokat. Tartson velünk.

.

MA ÉJFÉL A HATÁRIDŐ! Aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, annak online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság! Részletek: https://www.hetek.hu/elofizetes.

16:02 - Meloni: a tengely elmozdult a baloldal alternatíváját képviselő erők felé

A jobboldali Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni kormányfő szerint ez az európai parlamenti választások világos üzenete, ami jó hírnek számít. A belügyminisztérium a nem végleges, de kilencvenkilenc százalékos feldolgozottságú szavazatszámlálási adatokat közölte. Egyes szavazóhelyiségekben ugyanis még mindig nem sikerült lezárni a számlálást - írja az MTI.

Giorgia Meloni úgy vélte, akárhogy is alakuljanak a végső számok és a többség az Európai Parlamentben, "több mint biztos, hogy egy pragmatikusabb Európára lesz szükség". Világos üzenetnek nevezte, hogy Európa politikai tengelye elmozdult azon erők felé, amelyek a baloldal alternatíváját képviselik, és a tengelymozgást is "pragmatikus és nem ideológiai politikákkal kell megvalósítani" - hangoztatta a jobboldali olasz kormánypárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoport elnöke a Tg1 közszolgálati televízió híradónak adott nyilatkozatban.

15:38 - Hack Péter: Magyar Péter képviselői a Momentum nyomdokaiba lépnek Brüsszelben

Tekintse meg Ön is a választások kapcsán Hack Péterrel készített interjúnkat!

15:22 - Vitézy: a hivatalos végeredményt még mindig nem tudjuk

„Ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben. De most még nem tartunk itt” – világított rá Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.

A főpolgármester-jelölt arra is utalt, hogy nyitott kérdésből és gyanúból ugyanis rengeteg van, tekintettel arra, hogy 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettejük közötti különbség.

„A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya” – fogalmazott.

15:01 - EP: Kijöttek a legfrissebb előzetes eredmények

Az előzetes adatok alapján a részvételi arányt az egész EU-ban 50,8 százalékra becsülik. Az előrejelzés az alábbi adatokon alapul:

 •   végleges eredmények kilenc országból: Ciprus, Franciaország, Görögország, Horvátország, Litvánia, Lengyelország, Málta, Németország és Szlovákia.
 •   előzetes eredmények 17 országból: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország.
 •   és választások előtti adatok Írországból.

Az új törvényhozás várható összetétele:

.

 • EPP - Európai Néppárt (Kereszténydemokraták);
 • S&D - Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége;
 • ALDE - Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért;
 • GREENS/EFA - Zöldek/Európai Szabad Szövetség;
 • ECR - Európai Konzervatívok és Reformerek;
 • GUE/NGL - Egységes Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal;
 • EFD - A Szabadság és Demokrácia Európája;
 • függetlenek/NI;

14:46 - Hont: Én valóban nem tudok mit kezdeni a „mindegy hogy ki jön, lehet az Mussolini vagy Anettka, csak ezek menjenek”-szemlélettel

Facebook-bejegyzésében Hont András közölte, hogy szerinte az ellenzék tud vonzóbb ajánlatot tenni, mint a kormány, hogy e mögé ebben a közjogi-hatalmi struktúrában támogatottságot is tud-e szervezni, az más kérdés. „De ismétlem: számomra tud jobb ajánlatot nyújtani. Ahogy a kormány is tud elfogadhatóbb lenni, mint ellenzéke” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy ami biztos nem megoldás semmire, az a szélsőséges polarizáció. Jobb helyzet szerinte csak attól lehet, ha szóba állunk egymással.

 „jöjjön valami új, valami teljesen más” vagy a „képezzünk centrumot, ami se nem ez, se nem az” csak ugyanannak a polarizációnak az újracsomagolása – tette hozzá. „Sokak szemében azért vagyok gyanús, mert nem vagyok hajlandó alávetni magam a polarizációnak, nem fogadom el, hogy egy országnak lehet két közvéleménye, még akkor sem, ha a nyilvánosság fórumai helyett Megafon működik, és most megafonosítják el a másik részt is. És akkor sem fogom elfogadni, ha százszor ekkora nyomásnak leszek kitéve.”

14:22 - Magyar Péter: Holnaptól megkezdjük a TISZA Párt felépítését

„Köszönöm, hogy tegnap óriási felhatalmazást és bizalmat adva egyértelműen kijelöltétek a TISZA Pártot, mint az egyetlen valós, potens ellenzéki erőt, amely kihívója lehet és lesz Orbán Viktor hatalmi gépezetének a következő országgyűlési választáson” – írta Magyar Facebookon.

Bejegyzésében Magyar ígéretet tett rá, hogy addig is megkezdik a TISZA Párt és a köré szerveződő politikai közösség felépítését és annak a szakmai programnak, Társadalmi Szerződésnek az összeállítását, amire a magyar emberek felhatalmazását kérik a következő országgyűlési választáson.

14:01 - Donáth Anna: lemondok a pártelnöki pozícióról

Erről a Facebookon tett közzé bejegyzést a Momentum politikusa. "Csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám. A jövőben is eszerint fogok politizálni.  A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról" - fogalmazott.

Szerinte "az Európai Parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet". 

13:44 - Európa-bajnoki cím? Megvonta a mérleget Szijjártó

Egy rövid helyzetértékelés.

13:31 - Cser-Palkovics András: Magyar leváltotta az ellenzéket, az később fog kiderülni, ezzel mit fog tudni kezdeni

Erről Székesfehérvár fideszes polgármestere a Partizán hétfő reggeli műsorában beszélt, miután a városvezető 13 százalékot javított 2018-as eredményén, és így közel 75 százalékot szerzett a tegnapi voksoláson.

Szerinte a többi ellenzéki párt lényegében megszűnt mint politikai szervezet. Kiemelte ugyanakkor, hogy az igazság pillanata is közeledik, amikor a napi munkát Magyar Péteréknek is el kell kezdeni. Akkor majd kiderül, mit tudnak kezdeni a nekik megszavazott bizalommal.

13:15 - Wintermantel Zsolt: Mindenkinek van átgondolni valója!

A Fidesz-KDNP IV. kerületi polgármesterjelöltje Facebookon közölte, hogy nem ez az eredmény, amit vártak - több mint 10 százalékkal megverte ugyanis Wintermantelt az ellenzéki Trippon Norbert. Arra is kitért, hogy szerinte „a főpolgármesteri szavazáson jóval nagyobb arányban volt érvénytelen szavazat, mint a többi voksolás esetén, ami felveti a választási iroda felelősségét, az alig látható áthúzás miatt.”

 „Lehet ezen bukik Vitézy Dávid győzelme.”

13:00 - Tarolt a Tisza: Von der Leyent segíti hatalomba Magyar Péter? | Rendkívüli hírek

Hallgassa meg legújabb adásunkat!

12:40 - „Ennek a választásnak az egész Fidesz-világra komoly következményei lesznek”

Véli Török Gábor, aki mai bejegyzésében arra is kitért, hogy tényleg van az a nézőpont, ahonnan felfedezhető több pozitívum is a kormánypárt számára, viszont a rendszer inkább látja kudarcnak a történteket.

11:48 - Megérkezett az első külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához

A külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választót vettek fel, ebből 18 661 leadta szavazatát. A külképviseleteken azonban nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és ott számlálják meg a voksokat a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett. A Kolozsvárról érkezett urnában 129 szavazat van, a névjegyzékbe eredetileg 142-en vetették fel magukat.

Az EP-választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján állapítja meg legkésőbb június 28-án.

11:27 - Ilyen lett Budapest választási térképe hétfőre virradóra

A kormánypártoknak összesen 6, az ellenzéki pártoknak 15, a független jelölteknek 2 polgármesteri széket sikerült szerezniük.

.

11:12 - Bekerül az Európai Parlamentbe a Magyarországon házi őrizetben tartott Ilaria Salis, az Antifa-per egyik vádlottja

Az olasz nőt - akit azzal vádolnak, hogy az egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak, melynek során társaival több embert megtámadtak az utcán, és súlyosan bántalmazták őket - a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölte az EP-be

Ha még nem tette, iratkozzon fel!

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

10:55 - Így fest majd az Európai Parlament az előrejelzés szerint

.
Forrás:MTI

EPP - Európai Néppárt (Kereszténydemokraták);
S&D - Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége;
ALDE - Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért;
GREENS/EFA - Zöldek/Európai Szabad Szövetség;
ECR - Európai Konzervatívok és Reformerek;
GUE/NGL - Egységes Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal;
EFD - A Szabadság és Demokrácia Európája;
függetlenek/NI;

10:38 - Kik fognak képviselni bennünket az Európai Parlamentben? Íme mind a 21 politikus

Fidesz–KDNP

 • Deutsch Tamás (1990-től 2009-ig a magyar Országgyűlés tagja, 2009 óta európai parlamenti képviselő)
 • Ferenc Viktória (egyetemi oktató, a vajdasági és kárpátaljai magyar közösség politikusa)
 • Gál Kinga (a Fidesz egyik alelnöke)
 • Győrffy Balázs (a Nemzeti Agrárkamara elnöke, 2010 óta az Országgyűlés fideszes tagja)
 • Győri Enikő (a 2. parlamenti ciklusát megkezdő fideszes EP-képviselő)
 • Gyürk András (2004 óta képviselő az Európai Parlamentben)
 • Hölvényi György (a KDNP alapító tagja)
 • László András (az EMMI egykori kabinetfőnöke, az Európai Néppárt exsajtósa, külpolitikai tanácsadó)
 • Schaller-Baross Ernő (a Fidesz egykori országgyűlési képviselője, 2021-ben került Szájer József helyére az Európai Parlamentben)
 • Szekeres Pál (bronzérmes olimpikon, háromszoros paralimpiai bajnokvívó, egykori miniszteri biztos és helyettes államtitkár)
 • Vicsek Annamária (a vajdasági és kárpátaljai magyar nemzeti közösség politikusa)

Tisza Párt

 • Magyar Péter (jogász, politikus, a Tisztelet és Szabadság Párt vezetője és alelnöke
 • Dávid Dóra (a Meta londoni irodájának jogtanácsosa, illetve az Európai Bizottság egykori munkatársa)
 • Gerzsenyi Gabriella (korábban Brüsszelben élő, kárpátaljai származású jogász és író)
 • Kollár Kinga (jogász, közgazdász, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős főigazgatóságának munkatársa)
 • Kulja András (tudománykommunikációs szakértő, egészségedukációs tartalomgyártó)
 • Lakos Eszter (feladata a következő EU-s kutatási és innovációs keretprogramhoz való kapcsolódás stratégiai előkészítése, az EUAN (51 uniós ügynökséget tömörítő hálózat) koordinálása)
 • Tarr Zoltán (egykori református lelkész és zsinati tanácsos)

DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek

 • Dobrev Klára (a Demokratikus Koalíció politikusa, az Európai Parlament jelenlegi képviselője)
 • Molnár Csaba (az Európai Parlament tagja, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter volt a második Gyurcsány-kormányban, a Bajnai-kormányban többek között a miniszterelnököt helyettesítő miniszter volt)

Mi Hazánk

 • Toroczkai László (országgyűlési képviselő, 2018 óta a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, 2022-től az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja)

10:21 - "Tizenkilencen fognak jobboldali, és csak ketten baloldali frakcióhoz csatlakozni. Liberális és zöld magyar egyáltalán nem lesz odakint. 19:2, ez brutális arány" - állapította meg Ceglédi

Szerinte a következő egy évben frakció- és pártpénzt, donorok, pályázatok, egyéb uniós cuccok, sőt, ládikák forrásait is csak arra kellene költenie a nem jobboldali politikai aktoroknak, hogy ezt a politikai ajánlatcsokrot életben tartsák, megerősítsék.

10:09 - EP: Lengyelországban a Tusk pártja, a Polgári Koalíció 21 mandátumot, a Jog és Igazságosság (PiS) 20 mandátumot zsebelt be a végeredmény szerint

A szavazatok 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredmények szerint a KO a szavazatok 37,06 százalékát nyerte el, a PiS listájára a választópolgárok 36,16 százaléka szavazott - írj az MTI. A részvételi arány 40,65 százalékos volt. Ez kevesebb, mint 2019-ben, amikor az EP-választáson a választópolgárok 45,68 százaléka adta le voksát.

10:00 - Vitézy már a sajtótájékoztatón jelezte, hogy biztosan újraszámlálják a voksokat az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt

Szerint éppen ezért nem lehet még végeredményt hirdetni a főpolgármester-választáson.

Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje közölte: több mint 22 ezer érvénytelen szavazat látszik a Nemzeti Választási Iroda honlapján, ezért meggyőző fölénybe senki nem kerülhet. Jelezte, ezt riválisának, Karácsony Gergelynek is el akarta mondani, de nem tudta elérni őt telefonon.

09:52 - Lemond Csák János kulturális és innovációs miniszter

Az értesülést a tárcavezető a Mandinernek erősítette meg egy interjúban. „Igaz a hír, hogy benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek?” – kérdezték tőle, mire azt mondta

„Így van.”

Döntését azzal indokolta, hogy azok a feladatok, amiket Orbán Viktor rábízott, már sínen vannak, és így „a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni”. Hozzátette, hogy „Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

09:41 - Csak egy gyors emlékeztető Kovács Zoltántól

"Soha ennyien - több mint 2 millióan - nem szavaztak még EP-választáson a Fidesz-KDNP-re, mint tegnap" - írta Facebookon. Illetve egy kis összehasonlítást megosztott: a Fidesz-KDNP újabb kétharmados többséget szerzett volna a tegnapi eredménnyel.

09:33 - Kohán Mátyás szerint 4 pontban összegezhető, mi is történt tegnap:

 1. A Fidesz nem „története leggyengébb eredményét” szerezte, hanem története legértékesebb EP-győzelmét
 2. Kíméletlenül megbüntették a magyar választók a Dobrev- és Donáth-banda európai politikáját
 3. Megyei jogú városokból elvesztettünk hármat, visszatért Miskolc, Salgótarján, Baja
 4. Győr úgy járt, ahogy öt éve az I. kerület

09:21 - „Nekünk is másféleképpen kell majd csinálni a dolgunkat” – Karácsony levonja a tanulságokat

Az irreálisan szoros verseny után.

09:12 - Dr. Dézsi Csaba András: Veszíteni tudni kell és most én is ezt teszem

Győr leköszönő polgármestere egyúttal megköszönte a támogatást a helyieknek.

09:01 - Soha ennyi szavazatot nem kaptunk még EP-választáson, ez a valaha volt legnagyobb támogatás - üzente Szijjártó

Szerinte világos, mit jelent a mostani eredmény:

08:50 - Török Gábor: csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett az eredményekkel

08:36 - Az EP-választás még nem végleges, de így áll 99.97 százalékos feldolgozottságnál

Az Európai Parlamenti választást a FIDESZ-KDNP nyerte 44.62 százalékkal, ami a magas részvétel mellett több mint kétmillió szavazatot jelentett. A legnagyobb meglepetést a TISZA párt érte el, ők végül 29.69 százalékon álltak meg, ez azt jelenti, hogy több mint 1.3 millió ember szavazott rájuk - 7 képviselőt küldhetnek az uniós testületbe.

A Fidesz 2019-hez képest két mandátumot vesztett, ahogyan a Demokratikus Koalíció is - a DK-MSZP-P listára csak 8.1 százalék szavazott. Most először viszont bejutott az Európai Parlamentbe a Mi Hazánk, 6.76 százalékot szereztek. 

Kiesett viszont az EP-ből a Momentum, és nem sikerült bejutnia a Kutyapártnak sem, a Jobbik végül kereken 1 százalékot ért el.

Európai Parlament

08:22 - Ugyanannyi mandátuma lesz a közgyűlésben a Fidesznek és a Tiszának

Tíz-tíz. A 100 százalékos feldolgozottsági adatok mellett kijelenthető, hogy a fővárosi közgyűlésben ugyanakkora frakciója lesz a kormánypártoknak a Tisza Pártnak, míg a DK-vezette szövetség 6 mandátumot nyert, a Kutyapárt 3-at, és a Vitézy-féle lista is csak 3-at. 

Ami hatalmas meglepetés, hogy a Momentum nem került be a fővárosi közgyűlésbe, 4.98 százalékot szereztek, így nem nyertek mandátumot. Ami az eredményekből még érdekességként kiolvasható, hogy itt csak 13 743 érvénytelen szavazat érkezett. Így tehát egyértelműen kijelenthető, hogy legalább 10 ezer érvénytelen szavazat a főpolgármester-választásnak szólt.

közgyűlés

08:00 - Ez a főpolgármester-választás végeredménye

Hajnalig számolták a szavazatokat, végül Karácsony Gergely került ki győztesen, mindössze 324 szavazat döntött a javára. Vitézy Dávid viszont még az éjjel jelezte, hogy újraszámolásra lesz szükség, mert olyan sok érvénytelen szavazat érkezett - konkrétan 24 592.

Ez könnyen betudható a fővárosi TISZA-szavazóknak, akik még a Hősök terén azt hallották Magyar Pétertől, hogy ő érvénytelenül fog szavazni, végül azonban fel sem vette az íveket.

választás

A vasárnapi - hétfő hajnali választási tudósításunkat ide kattintva érheti el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!