Oroszország ellensúlyozni fogja a kelet-európai NATO-mozgósítást
Megkezdődött Finnország és Svédország felvétele is a NATO-ba
Oroszország ellensúlyozni fogja a kelet-európai NATO-mozgósítást

Csoportkép a madridi NATO-csúcstalálkozón.(Forrás: Youtube/Sky News)

2022. 06. 30.
Moszkva kompenzálja majd az újabb NATO-erők kelet-európai telepítését, és Oroszország garantálni fogja a saját biztonságát - mondta az orosz külügyminiszter-helyettes.

Ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni a részünkről.
Nem maradunk adósok, ahogy mondani szokták. Megvannak a képességeink és az erőforrásaink.
A biztonság száz százalékban garantált lesz"

- mondta Szergej Rjabkov.

Rjabkov szerint azok, akik a NATO kelet-európai katonai jelenlétének megerősítését javasolják, "abban az illúzióban élnek, hogy Oroszországot meg lehet félemlíteni, és valamiképp fel lehet tartóztatni”, de ez nem fog nekik sikerülni.

A miniszterhelyettes szerint Washingtonnak a Moszkvának való ártási kísérletekben megnyilvánuló "mániákus makacssága" nevetés tárgyává teszik az Egyesült Államokat, mert "komoly ember így nem viselkedik".

Dmitrij Peszkov közben reagált Boris Johnson brit miniszterelnöknek arra a kijelentésére, miszerint Vlagyimir Putyin nem kezdett volna háborúba Ukrajnában, ha nő lenne és szerinte az orosz vezető "ideális példa a toxikus férfiasságra”.

"Az öreg Freud csak álmodhatott egy ilyen vizsgálati alanyról, amíg élt" - mondta a Kreml szóvivője.

Közben Finnország és Svédország már a jövő héten aláírhatja a NATO-tagságot megelőző csatlakozási jegyzőkönyvet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Törökország kifogásolta a svéd és finn NATO-csatlakozást a kurdkérdés miatt, de a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában, ezért már nincs akadálya a két ország NATO-csatlakozásának.

A vállalt kötelezettség azonban nem azt jelenti, hogy Finnország változtatni fog eddigi álláspontján és automatikusan kiadja a Törökország által terroristának nevezett személyeket, hanem a finn jognak megfelelően minden esetet egyenként megvizsgál majd - mondta Sauli Niinist finn elnök.

Finnország és Svédország felvétele meg is kezdődött a védelmi szövetségbe, de az eljárás befejezéséhez a 30 szövetséges ország nemzeti parlamentjeinek jóvá kell hagyniuk a csatlakozási jegyzőkönyvet.

“Ez egy jó nap a transzatlanti szövetség, az Európai Unió, Finnország és Svédország számára" - mondta Ursula von der Leyen a két ország csatlakozásáról.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!