Nők 40: Így módosítja a Fidesz a nyugdíjtörvényt a bíróság transzpárti döntése után
Nők 40: Így módosítja a Fidesz a nyugdíjtörvényt a bíróság transzpárti döntése után

Facebook/Semjén Zsolt

2023. 07. 13.
A nyugdíjtörvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt és Gulyás Gergely: a kormánypárti politikusok rögzíteni akarják, hogy kizárólag azokat illeti meg a "nők 40" néven ismertté vált kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak.

A törvényjavaslat indoklásában kiemelték, hogy az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon és éppen ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele. Vagyis érvelésük szerint az, aki 39 évig férfiként van nyilvántartva a munkaerőpiacon és aztán 1 évig nőként, nem válhat jogosulttá a nőknek járó kedvezményre, a "nők 40"-re.

A törvénymódosítás válasz az elmúlt napokban kitört botrányra, amelynek hátterében egy bírósági döntés állt.

Előzmények

A Veszprémi Törvényszék döntése alapján ugyanis a magukat nőnek tartó biológiai férfiak is nyugdíjba mehetnek, ha megvolt a 40 év munkaviszonyuk.

A botrányos döntésről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!