Netanjahu menesztette az egyik miniszterét a kormányból
A kormányfő sajnálatát fejezte ki a legfelsőbb bíróság döntése miatt
Netanjahu menesztette az egyik miniszterét a kormányból

Forrás: Youtube/ i24NEWS English

2023. 01. 23.
Az izraeli miniszterelnök a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének eleget téve menesztette az adóügyi bűncselekmény miatt elítélt Arije Derit az egészségügyi és a belügyi tárcák éléről.

Netanjahu az ülésen „fájó szívvel” adta át Derinek a menesztéséről szóló levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki a legfelsőbb bíróság döntése miatt, amely szerinte „nem veszi figyelembe a nép akaratát.”

Arije Deri válaszában közölte, hogy továbbra is pártja, a keleti származású ultraortodoxokat tömörítő Sasz élén marad, és részt kíván venni a koalíciós frakcióvezetők megbeszélésein is.

A menesztett miniszter izraeli sajtóértesülések szerint abban állapodott meg Netanjahuval, hogy időlegesen a párt más miniszterei veszik át az egészségügyi és a belügyi tárcát. Később azonban Deri visszakaphatja azokat, ha megváltoztatják a jogrendszert és a törvényeket.

A Sasz párt vezetője ugyanakkor megtartotta miniszterelnök-helyettesi címét.

Netanjahu az izraeli legfelsőbb bíróság múlt szerdai döntését hajtotta végre a minisztere menesztésével, amely szerint Deri nem szolgálhat miniszterként, miután tavaly év elején adóügyi bűncselekmény nyomán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság akkor azért döntött letöltendő helyett a felfüggesztett szabadságvesztés mellett, mert Deri az ítélet szövege szerint megígérte, hogy távozik a közéletből. A kormányfőhelyettes viszont tagadja, hogy ilyen ígéretet tett volna.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!