Netanjahu: „Isten nem mindig őrizte meg a zsidóságot”
Netanjahu: „Isten nem mindig őrizte meg a zsidóságot”

Illusztráció(Shutterstock/Roman Yanushevsky)

2023. 09. 11.
Az izraeli miniszterelnök az ultraortodox zarándokokat figyelmeztette, akik a háború ellenére Ukrajnába akarnak látogatni.

Évről évre több ezer ultraortodox zsidó látogat Umánba zarándokként a zsidó újév idején, és az Ukrajnában dúló háború sem jelent akadályt számukra.

A hagyományos zarándoklatot tavaly is megtartották, idén azonban Netanjahu arra figyelmeztette az ultraortodoxokat, hogy ne tegyék ki veszélynek magukat.

“Az Ukrajnába látogató izraeli állampolgároknak személyes felelősséget kell vállalniuk. Ott nincsenek biztonsági garanciák. A történelemben Isten nem mindig őrzött meg minket, különösen Európában és Ukrajnában nem”

- mondta a kormányfő.

Netanjahu szavai felháborodást keltettek az ultraortodox zsidók körében. Az Egységes Tóra Judaizmus párt képviselője válaszul a cionistákat kritizálta, mert ők “nem akadályozták meg a holokausztot Európában”.

“A németeket csodák, nem a cionisák tartották távol attól, hogy elfoglalják Izrael földjét” - mondta Jiszrael Eichler, a párt politikusa, aki szerint egyedül Izraelben élnek a zsidók állandó háborús helyzetben, miközben külföldön “relatív béke és nyugalom” van.

(Jerusalem Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!