Nem tartja alacsonynak a 6 százalékos gazdaságnövekedési célkitűzést a kínai kormányfő (x)
Nem tartja alacsonynak a 6 százalékos gazdaságnövekedési célkitűzést a kínai kormányfő (x)

Fotó forrása: news.cn

Li Köcsiang kínai miniszterelnök ma Pekingben a parlamenti ülésszakot záró sajtókonferenciáján az ország gazdasági helyzetéről és jövőjéről nyilatkozott.

Ez egy PR cikk.

„A foglalkoztatás az ország, és a családok számára is döntő fontossággal bír. Tavaly a járvány legsúlyosabb időszakában rengeteg utcán nem volt járókelő, és sok-sok üzlet volt bezárva. Ekkor a legjobban a jelentős méretű munkanélküliség lehetősége miatt aggódtunk. Később több helyen tettem szemleutat. Egy üzlet tulajdonosa például elmesélte nekem, hogy ugyan az üzlete három hónapig be volt zárva, de a kormány által hozott adócsökkentésnek, a bérleti díj elengedésének, a rezsicsökkentésnek, illetve a munkáltatóknak adott járulékoknak köszönhetően a foglalkoztatottak leépítése nélkül élte túl a legnehezebb időszakot. Az üzletben dolgozó több mint 20 munkatársa elmondta: a tulajdonos étkezésüket és szállásukat fedezi, s nem építette le őket, amit helytállással háláltak meg. A vállalkozók és foglalkoztatottjaik tisztában vannak azzal, hogy ha tovább működik a cégük, megmaradnak az állások, miután helyreáll a helyzet, élénkülhet az üzlet”- jelentette ki a kínai kormányfő.

Az ország gazdasági állapota kapcsán arról tájékoztatott, hogy kifejezett rugalmasságot mutatott Kína piaca, a tömegek közös küzdelmének köszönhetően tavaly 11,86 millió munkahellyel lett több, és 2,3 százalékkal bővült a világ második legnagyobb hatalmának nemzetgazdasága, ami meghaladja a várt mértéket..  

„Észrevettem, hogy az általam felvetett a 6 százalékos gazdasági növekedés esélye sokak figyelmét felkeltette, s nem kevés elemzést is szenteltek a témának. Néhányan pozitívnak vélik a célkitűzést, néhányan viszont úgy gondolják, a 6 százalék alacsonyabb, mint amit vártak” – mondta a kínai miniszterelnök majd hozzátette: véleménye szerint nem mondható alacsonynak a 6 százalék, mivel Kína gazdaságának volumene már elérte a 100 billió jüant. 

„Az előrejelzések ésszerűségét kívánjuk irányítani, nem pedig tervet dolgozunk ki ezzel kapcsolatban. A gazdasági rehabilitáció alapjának megszilárdítása felé szeretnénk irányítani az előrejelzést és arra, hogy magas minőségű legyen a fejlődés és folytatódjon a nemzetgazdasági növekedés, különösen azzal a céllal, hogy a jövő évben és az azt követő évben se legyen nagy ingadozás”- nyilatkozta Li Köcsiang. 

 „Tavaly nem követtük a QE politikát, idén sincs szükség a politika visszafordítására, fenntartjuk változatlanságát és tartósságát. Hogy ésszerű tartományban mozogjon a gazdaság, a műtrágyát a gyökérre kell juttatni. Kína piacának mostani legfontosabb részei, vagyis a közepes és kisvállalatok egyre jobban magukhoz térnek a járvány okozta negatív hatásokból. Nem fognak változni a célkitűzéseink, vagyis a korábbihoz hasonlóan továbbra is garantáljuk a népjóléti ügyeket, a foglalkoztatást és a piac legfontosabb szereplőinek megélhetését” - jegyezte meg a kínai miniszterelnök. 

Pekingben ma zárult le a parlament, vagyis az Országos Népi Gyűlés idei ülésszaka. 

Összeállította: Wang Xuejun

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!