Nem játszottak elég női és színes bőrű zeneszerzőt, ezért kirúgták a vonósnégyest
Pedig ők alapították a szervezetet
Nem játszottak elég női és színes bőrű zeneszerzőt, ezért kirúgták a vonósnégyest

Youtube/DaPonte String Quartet

2022. 05. 24.
A Ferdinand Liva és Lydia Forbes hegedűművészek, Kirsten Monke brácsás és Myles Jordan csellista igencsak meglepődött, mikor levelet kaptak Erica Ball ügyvezető igazgatótól, hogy az általuk alapított és immár 30 éve működő DaPonte String Quartetből kirúgták őket. Nem is akármilyen indokkal.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

„Kicsit furcsa érzés kézhez kapni egy általam alapított intézet elbocsátó levelét”

– nyilatkozta Jordan csellóművész.

„[A szervezet döntése] két éve született, (…) és teljes titokban hozták meg."

A levélben Ball azt írja: „A DaPonte String Quartet Társaságának Tanácsa mérlegelte küldetését és szerepét az előadóművészet támogatása vonatkozásában, és arra a következtetésre jutott, hogy a szervezet érdeke egy másik irányba történő elmozdulás.”

Jordan elmondta, hogy egyre inkább azt tapasztalta az igazgatótanács tagjai részéről, hogy megpróbálták egyre nagyobb kontrol alá helyezni a zenészeket, s különösen a repertoár, illetve a programok diverzitására kezdték tenni a hangsúlyt.

„Azt mondták, hogy a zenénk nem kellően sokszínű a nők és a színes bőrűek reprezentálásában”

– emelte ki.

„Igaz, hogy a legtöbb előadásunk immár halott, fehér európai férfiak zenéjét öleli fel, de mégiscsak ezekre lettünk megtanítva."

A testület szerint miután a világjárvány lehetőséget kínált arra, hogy elgondolkozzanak a küldetésükről, arra jutottak, hogy az együttes nevét Chamber Music Maine-re változtatják.

Az elbocsátott kvartett jövője jelenleg bizonytalannak tűnik, beütemezett koncertjeiket törölték. Mivel pedig nem tervezik nyugdíjba vonulásukat, a csoport tagjai jogi lépéseket kívánnak tenni, hogy az általuk alapította szervezetről ne kelljen lemondaniuk.

(TheStrad/Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!