Nagyszabású agrárfejlesztési stratégiát adott ki Kína 14. ötéves tervének első évében (x)
Nagyszabású agrárfejlesztési stratégiát adott ki Kína 14. ötéves tervének első évében (x)

Sandong tartományban egy gazda kukorica-szárítást végez(Forrás: cfp.com)

Az idei hagyományos kínai tavaszünnep végével Kína kiadta az új évi első hivatalos központi dokumentumát a vidéki mezőgazdasági és gazdai kérdésekre vonatkozóan. A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága a 21. században összesen 18 alkalommal adott ki hasonló iratot az év elején.

Ez egy PR cikk

A dokumentum „A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottság és az Államtanács véleménye a vidék újjáélesztésének átfogó támogatásáról, valamint a mezőgazdasági és vidéki modernizáció felgyorsításáról” címet viseli. A teljes szöveg öt részből áll: tájékoztató az általános programozásról), a szegénység enyhítésének eredményeiről és a vidék revitalizálásának hatékony összekapcsolásáról, a mezőgazdasági modernizáció előrehaladásának felgyorsításáról, a vidéki építkezések erőteljes előmozdításáról, illetve a párt általános vezetésének a „három kérdés” megoldása felé tett erőfeszítéseinek megerősítéséről.

A hivatalos irat az alábbi kezdeményezéseket öleli fel:

1.    Átmeneti időszak meghatározása. A szegénységből kitörő megyék esetében ötéves átmeneti időszakot állapítanak meg a szegénységből való kitörés időpontjától számítva. Az átmeneti időszakban meg kell őrizni a meglévő főbb támogatási politika általános stabilitását.

2.    A vidék revitalizációjának folyamatos előmozdítása a szegénységből kitörő területeken. Regionális és régiókon átívelő nagy infrastrukturális projekt építésére kell koncentrálni a szegénységből kitörő területeken, és növelni kell a vidék élénkítésére szánt támogatást az érintett megyékben.

3.    Fokozni kell a gabona és a fontos mezőgazdasági termékek ellátásának biztosítását. Meg kell erősíteni a gabonatermesztés funkcionális zónáinak és a fontos mezőgazdasági termelésvédelmi zónák kiépítését. Stabilizálni kell a gabonatermesztők támogatásait, be kell tartani és javítani kell a rizs és a búza minimális vételárpolitikáját, valamint javítani kell a kukorica- és szójatermelők támogatási politikáját.

Kína
Heilongjiang tartományban nagyszabású berendezésekkel használva aratási munkát folytatnak      Forrás: cfp.com

4.    A mezőgazdasági csíraerőforrások védelmének, fejlesztésének és felhasználásának megerősítése. Végre kell hajtani a baromfi- és állatállományra vonatkozó genetikai fejlesztési programok innovációját, illetve a modern vetőmagipar korszerűsítési projektjeit. Meg kell erősíteni a vetőmag-termesztési alapok és a vetőmag-előállítási rendszerek fejlesztését.

5.    Szigorúan végre kell hajtani a földhasználatra vonatkozó elvárásokat. Növelni kell a kiváló minőségű termőföldek építésével kapcsolatos beruházások számát a főbb gabonatermesztési területeken, és 2021-ben 100 millió mu, vagyis 6,67 millió hektáros mezőgazdasági területet kell létesíteni magas és stabil hozammal.

6.    Vidéken a közinfrastruktúra kiépítésének megerősítése. Vidéki útépítési projektek, árvíz elleni védelmi projektek, tiszta energiával kapcsolatos építési projektek, digitális vidéképítési fejlesztési projektek stb.

A dokumentum rámutatott, hogy a 14. ötéves terv időszaka a modern szocialista ország teljes körű felépítésének új útjának az első öt éve, amivel egyúttal a második centenáriumi cél felé is elindul az ország. A nemzet újjáélesztésének megvalósítása érdekében a vidéki területeket is revitalizálni kell. 

Kína
Henan tartományban az emberek drónokkal rovarirtást végeznek     Forrás: cfp.com

A Párt Központi Bizottsága úgy véli, hogy „a három kérdés” megoldása az új fejlesztési szakaszban még mindig rendkívül fontos, nem lehet lazítani. Fenn kell tartani az említett kérdés megoldásának prioritását az egész Párt munkájában, hogy a Párt és a társadalom is a vidéki revitalizáció átfogó támogatását tartsa fő feladatnak a kínai nemzet újjáélesztésének megvalósításában, és hogy felgyorsítsák a mezőgazdaság és a vidéki területek modernizációját, hogy a gazdák jobb életet élhessenek.

A vidéki építkezést kiemelt fontosságú ügyként kell kezelni a szocialista modernizáció kiépítésében, és átfogóan elő kell mozdítani az iparágak, tehetségek, kultúra, ökológia és szervezetek újjáélesztését és fejlesztését a vidéki területeken. Fel kell gyorsítani a mezőgazdaság és a vidéki területek modernizációját, és az új típusú városi-vidéki, ipari-mezőgazdasági kapcsolatok kialakulását is, melyben az ipar és a mezőgazdaság kölcsönösen segítik, a városok és a falvak kiegészítik egymást, összehangoltan fejlődnek, és végül elérik a közös jólétet, hangsúlyozta a dokumentum.

A KKP KB vidéki munkával foglalkozó vezető csoportjának felelőse azt mondta, hogy a fenti célok elérése érdekében erőteljesebb intézkedéseket fognak alkalmazni, és erőteljesebb erőket összpontosítanak majd a feladatra.

Összeállította: Hao Yue

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!