Musk rakétáival helyettesítheti az orosz rakétákat az Európai Űrügynökség
Musk rakétáival helyettesítheti az orosz rakétákat az Európai Űrügynökség

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 12.
Tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Űrügynökség (ESA) a SpaceX-szel, miután a nyugati szankciók miatt már nem tudják az orosz Szojuz rakétákat használni.

Az ügynökség Elon Musk űrkutatással foglalkozó cégének az egyik kilövőállomását venné igénybe átmenetileg. A SpaceX, Japán vagy India töltheti be azt a hiányt, melyet az EU és az Egyesült Államok az oroszok elleni büntetőintézkedésekkel létrehozott az űriparban.

Japán új generációs rakétája még az első
kilövés előtt áll. India lehet a másik opció. A
SpaceX a legüzemképesebb és az egyik
pótmegoldás, amit fontolgatunk”

- mondta Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója.

Az orosz rakéták helyettesítése azonban nem könnyű feladat, hiszen a műholdaknak és az állomásnak technikailag is kompatibilisnek kell lennie.

Az orosz-ukrán háború óta nemcsak a SpaceX, hanem a rivális OneWeb műholdakkal foglalkozó vállalat szolgáltatásai iránt is megnőtt az érdeklődés.

Ahogy arról beszámoltunk, Oroszország korábban jelezte, hogy véget fog vetni a Nemzetközi Űrállomáson végzett tevékenységeinek, de a főigazgató szerint ez nem valószínű.

“A helyzet az, hogy az űrállomáson folytatódik a munka (…) Függünk egymástól, akár tetszik, akár nem, és nincs más választásunk” - mondta Aschbacher.

(Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!