Monti után jöhet az országúti kerékpár? - Vas Kata Blanka fejében már a 2024-es párizsi olimpia jár
Minden idők legjobb magyar kerékpáros eredménye, és ami mögötte van
Monti után jöhet az országúti kerékpár? - Vas Kata Blanka fejében már a 2024-es párizsi olimpia jár

forrás: instagram/Blanka_Vas

2021. 07. 30.
Vas Kata Blanka 19 évesen a címvédőt és a világbajnokot megelőzve lett negyedik a tokiói olimpián, amivel elérte minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét a nyári ötkarikás játékokon.

A 2021-es tokiói olimpián országúti mezőnyverseny, Mountain Bike XCO és országúti időfutam férfi és női számok egyaránt bekerültek a programfüzetbe. Ezeken kívül a BMX Racing, BMX Freestyle Park és pályaversenyek is megrendezésre kerülnek. Magyarországot Valter Attila az országúti mezőnyversenyen, Parti András és Vas Kata Blanka az MTB XCO derbin képviselte. Büszkék lehetünk minden versenyzőre, akik képviselik hazánkat világversenyeken.

<

 

A verseny egy 3,85 km hosszú, 150 méter szintkülönbséget magába foglaló körpályán volt, ahol a résztvevőknek ötször kellett körbe menni. A sáros talajon sokan elestek és gondba kerültek. Az MTB versenyek egyik kihívása a sok ritmusváltás és a terepviszonyok nehézsége. A francia vb-címvédő Pauline Ferrand-Prévot is bukott. Vas Blanka az utolsó sorból rajtolt a 38 fős mezőnyben, de a fiatal versenyző nagyszerűen kezelte az éles helyzetet és türelmes, higgadt versenyzéssel sorba előzte le riválisait, köztük a címvédő Jenny Rissvedst is.

A dobogó mindhárom fokára svájci kerékpáros állhatott, negyedikként pedig bejött Blanka.

“Nagyon nehéz verseny volt, nagyon izgultam. Hibáztam párat, de bíztam magamban, hogy a saját tempó jó lesz. Nem akartam hirtelen felérni az előttem lévő csoportra, mert akkor megrogytam volna nagyon. Így saját tempóban jól haladtam, az utolsó két körben pedig sikerült a negyedik helyre felérni” - mondta Blanka az M4-nek.

“Szerencsém volt, mert a másik oldalon többen is elakadtak, és nagy volt a torlódás. Még akkor is bíztam magamban és abban, hogy szép lassan fel fogok érni az élmezőnyhöz, amikor az első körben hibáztam” - utalt ezzel a korai bukására Vas, amikor többen elmentek mellette, de nem ütötte meg magát, így visszaült a kerékpárra.

“Előzetesen azt mondtam, a legjobb tízzel elégedett lennék, de nem volt nagyobb célom, ugyanis nem tudtam, mit várhatok magamtól.

Eddig az U23-as világkupában versenyeztem, az elit mezőnyben nagyobb versenyen nem indultam. Az utolsó métereken már nagyon örültem, nem is hittem el, hogy negyedik lettem” - nyilatkozott a magyar bringás. Kiemelte, hogy a férfiaknál győztes Tom Pitcock is gratulált neki a verseny után.

“Egyelőre nem tudom, mit hoz a jövő, úgy érzem, a 2024-es párizsi olimpián országúton is ki fogom tudni harcolni a kvótát, azonban az ottani indulásom nagyban függ a pálya kialakításától. Ha sík lesz a terep, akkor lehet, hogy inkább ismét a hegyikerékpárban fogok próbálkozni, mert nem vagyok sprinter alkat.”

2021-ben a magyar kerékpársport új csúcsokat ért el. Valter Attila Giro d’Italia szereplése és rózsaszín trikója után Vas Kata Blanka olimpiai negyedik helyezése egy új löketet ad a bringa sportnak hazánkban.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!