„Mi vagyunk a nemzeti megosztást szító rák” – Kitálalt a volt MSNBC-producer
Ariana Pekary szerint a főáramú média már rég nem a tényközlésről szól
„Mi vagyunk a nemzeti megosztást szító rák” – Kitálalt a volt MSNBC-producer

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 04.
Ariana Pekary, az MSNBC volt producere, hétfőn nyílt levélben magyarázta meg, miért is hagyta ott kicsivel több mint egy hete a csatornaóriást. Döntése néhány héttel azután történt, hogy a The New York Times zsidó újságírója hasonló levélben osztotta ki volt munkahelyét, amiért az jelentősen eltávolodott a tisztességes újságírástól.

“Július 24 volt az utolsó napom az MSNBC-nél. Nem tudom biztosan mihez fogok kezdeni ezután, de egyszerűen nem maradhatok itt tovább. Kollégáim mind jószándékú, rendkívül okos emberek. A probléma a munkával van, ami arra kényszeríti a képzett újságírókat, hogy napi szinten rossz döntéseket hozzanak“

– kezdte levelét Ariana Pekary. 

Pekary szerint az, hogy miről, mit és kinek és hogyan írtak, mind attól függött, mi hoz jobb nézettséget a csatornának. Hozzátette: zárt ajtók mögött a vezetők „elismerik a károkat, amiket okoznak”.

A volt producer idézte egyik neves televíziós veterán kollégájának helyzetelemzését is, melyben leszögezte:

„Mi vagyunk a rák, és nincsen gyógymód. De ha esetleg találnánk gyógymódot, az megváltoztatná a világot”.

 

“Így is van, ez a rák nemzeti megosztást szít, még a polgárjogi válság kellős közepén is. A modell ellehetetleníti a gondolati és tartalmi sokszínűséget, mivel a csatornáknak érdekük a marginális hangok és események felerősítése mások kárára… mindent, csak hogy a nézettségi számok az egekbe szökjenek” 

– teszi hozzá Pekary.

Majd rávilágít arra a sajnálatos tényre is, hogy a tényalapú tájékoztatást túl terhesnek érzik a nézőközönség számára. Ennek némi alapja lehet a producer szerint, hiszen nem titok, hogy az oktatásban fejleszteni kellene az amerikaiak kritikai gondolkodási képességeit, azonban a médiában dolgozóknak az lenne a feladata, hogy kreatívabb módszereket találjanak a nézők figyelmének megragadására, véli. 

Pekary annak is fültanúja volt a levél szerint, mikor kollegái „nyilvánosan tagadták újságírói szerepüket” és állítólag egy vezető producer egyszer azt mondta neki:

 

„Nézőink nem igazán tekintenek minket híreknek.Vigaszért jönnek hozzánk”

A volt producer szerint ahogy sokakat a jelen szürreális, elidegenítő járványhelyzet és a karantén életük újraértelmezésére késztet, ez az időszak nála is elérte, hogy az élet mélyebb értelme és igazságai után kezdjen el kutatni.

“Minden eddiginél jobban vágyom egy teljes, polgári diskurzusra” 

Bari Weiss, a New York Times volt szerkesztője, aki a közelmúltban szintén nyílt levél keretében mondott le posztjáról a neves, de antiszemita botrányairól és kettős mércéjéről ismert újságtól, a Twitteren gratulált Pekary "integritásához".

 

 

(Daily Wire)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!