Megható jelenetek Felcsúton: rengeteg szurkoló fogadta Magyarországon az izraeli válogatottat
Megható jelenetek Felcsúton: rengeteg szurkoló fogadta Magyarországon az izraeli válogatottat

Fotó: Kulifai Máté

2023. 11. 16.
A Hamasz elleni háború rendkívüli körülményei miatt Izrael Magyarországon játszotta a Svájc elleni Európa bajnoki selejtező mérkőzését. Az összecsapást fokozott biztonsági intézkedések között rendezték meg a felcsúti Pancho arénában, ahova meglepetésre: rendkívül sok szurkoló látogatott ki.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, címe: „Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó”. A kiadványban európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A bookazine 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Az október 7-ei brutális mészárlás óta Izraelben nem igazán tartanak tömegrendezvényeket, a túszok ügyében tartott demonstrációkat leszámítva. Biztonsági okokból az sem lehetséges, hogy az Európai bajnoki selejtezők hazai mérkőzéseit az izraeli válogatott otthon játssza, így került sor arra, hogy Magyarország felajánlásából a felcsúti Pancho Arénában került a Svájc elleni találkozó.

Az Izraeli Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint azért esett pont Magyarországra a választás, mert itt az egyik legbiztonságosabb a zsidók számára a tömegrendezvényeken való részvétel, illetve hatóságilag tilos minden palesztin-, illetve Hamasz-párti megmozdulás – amelyek Nyugat-Európában komoly antiszemita incidenshullámot is hoztak magukkal.

Fotó: Kulifai Máté
Fotó: Kulifai Máté

A felcsúti meccs előtt tartott sajtótájékoztató azért volt emlékezetes, mert az izraeli válogatott csapatkapitánya, Eli Dasa bemutatott egy fél pár futballcipőt, ami egy olyan nyolcéves gyermeké, akit nyolcadmagával elraboltak a családi otthonából a Hamasz terroristái.

“Ez az egyetlen, ami megmaradt az otthonukból. Egy fél pár focicipő. Várunk téged haza”

– fogalmazott.

A szövetségi kapitány a helyszínválasztással kapcsolatban elmondta, hogy az izraeli válogatott otthon tudja érezni magát bárhol, ahol legalább egy zsidó van, aki kijön értük szurkolni.

Szerda este azonban messze nem csak egy, és nem csak zsidók mentek ki, hogy szurkoljanak és kiálljanak Izrael mellett. A magyar zsidó szervezetek és szimpatizánsok mellett izraeli családok sokasága is megjelent a lelátón, ugyanis egy rendkívüli kezdeményezés keretében több mint 130 gázai övezet mellett lakó gyermeket és családjukat utaztatták Magyarországra, hogy Izraelnek szurkolhassanak.

A gyermekek és családok számára azért is nagy élmény ez, mert a háborús fenyegetettség következtében arra kényszerültek, hogy távol az otthonuktól lakjanak hosszú hónapokig még. Az október eleji tragédia és az ideiglenes szállás okozta zaklatott mindennapok után kifejezetten felüdülés számukra egy biztonságos országban, felszabadultan szurkolni a válogatottjuknak.

De nem csak magyar zsidók és izraeliek jelentek meg szép számban a lelátókon, hanem olyan magyarok is (köztük 250-en a Hit Gyülekezete tagjai), akik a támogatásukról szerették volna biztosítani Izraelt. “Kiállok Izrael mellett” – volt olvasható néhány kihelyezett táblán, egy-egy magyar zászló is jeleszte a kezekben, hogy Magyarország és Izrael barátságos, sőt szövetséges nemzet ezekben a nehéz időkben is.

Ezt a kiállást is köszönte meg a kezdő sípszó előtt a házigazda Izrael, a hangosbemondóban Magyarországnak, a magyar kormányfőnek és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is köszönetet mondtak, amiért lehetővé tették Izrael számára, hogy itt rendezhessék meg a Svájc, majd pár nappal később a Románia elleni találkozót is.

@hetek.hu hangulat a tegnapi meccsről #nekedbelegyen ♬ eredeti hang – Nem csak hetilap. - Nem csak hetilap.

Az izraeli válogatott számára kulcsfontosságú lett volna, hogy Svájc ellen begyűjtsék a 3 pontot, mivel jelenleg a tabella 3. helyén állnak. Végül csak egy 1-1-es döntetlent sikerült kiharcolni, ám mindezt drámai végjátékkal és hősies küzdéssel – nem egy kapufa és kapusbravúr is jelezte, hogy mindkét csapatban ott volt még a gólszerzés lehetősége. Mindenesetre a hazai csapat által lőtt gól megörvendeztette a nehéz körülmények közül érkező lelkes gyermekszurkolókat, akik közül néhány szerencsés még mezt is kapott a válogatott játékosoktól a végső sípszó után.

A találkozó megrendítő pillanatokat sem nélkülözött. A bevonuláskor az izraeli válogatott a már megszokott módon gyermekek nélkül sétált a felcsúti stadion gyepére – ezzel is jelezve, hogy Gázában még mindig több mint 30 izraeli gyermeket tartanak túszként fogva. Majd a kezdő sípszót követően a teljes csend uralta el az arénát, az október 7-ei brutális támadások áldozatainak emlékére.

Ugyancsak megható jelenet volt az összecsapás 7. percében, amikor az izraeli szurkolótábor egyként felállt, feltartotta az elrabolt túszok fényképeit, kék és fehér lufikat engedett fel a magasba és skandálásba kezdett: Bring them home! Azaz, hozzátok haza őket.

@akulifai

A Hamasz túszaira emlékeztek a szurkolók Felcsúton megrendezett Izrael-Svájc Eb-selejtező 7. percében. “Bring them home!”

♬ eredeti hang - Kulifai Máté

A találkozón jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, valamint Izrael állam magyarországi nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman is. A kormányfő posztolt is a mérkőzésről: Respect Izrael!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!