Megfosztaná Magyarországot szavazati jogától az Európai Parlament alelnöke
Katarina Barley szerint Budapest kihasználja helyzetét arra, hogy zsarolja a többi tagországot
Megfosztaná Magyarországot szavazati jogától az Európai Parlament alelnöke

Facebook/Katarina Barley

2022. 06. 03.
Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke szerint Magyarország kihasználja az egyhangú szavazás elvét arra, hogy zsarolja a többi tagországot, ezért teljesen meg kellene fosztani a szavazati jogától az Európai Unióban. Barley szerint a jogállamiság megsértése miatt lehetne meghozni a döntést, mivel Magyarországon szerinte mér nincsenek demokratikus és törvényes körülmények. 

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke csütörtökön interjút adott az MDR Aktuell rádiónak, melyben azt szorgalmazta, hogy vonják meg Magyarország szavazati jogát az Európai Unióban.

"Ez az ország a zsarolás eszközeként él vissza az uniós egyhangúság szabályával"

– érvelt a német szociáldemokrata.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy tagország szavazati jogát felfüggeszthetik "a jogállamiság megsértése miatt”. „Különösen Magyarországon nincsenek már demokratikus és törvényes viszonyok” – jelentette ki. Mint hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök „lépésről lépésre teljesen a saját kezébe vette az országot”.

Az egyhangúság szabálya „olyan időkre nyúlik vissza, amikor az EU hat országból állt” - mutatott rá.

A legfontosabb uniós szintű döntésekhez valamennyi tagállam egyhangú beleegyezése szükséges. Mint az Európai Parlament alelnöke mondta, „ez az elv arra az időre nyúlik vissza, amikor az EU hat országból állt. Jelenleg 27 tagállamunk van, és ez már nem praktikus" – értékelt. Azt is elmondta, hogy

a probléma az, hogy az egyhangúság szabályát csak minden ország egyhangú beleegyezéssel lehet eltörölni.

Magyarország ellenállása miatt az Európai Unió eltekintett attól, hogy a következő, hatodik, Oroszország elleni ukrajnai háború miatti szankciócsomag részeként szankciókat szabjon ki Kirill moszkvai ortodox pátriárkával és egész Oroszországgal szemben. A csomagot csütörtökön hagyták jóvá a tagállamok nagykövetei.

(Die Zeit/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!