„Meg kell duplázni az elkötelezettséget” - Ezrek vonultak fel az üldözött keresztényekért Norvégiában
„Meg kell duplázni az elkötelezettséget” - Ezrek vonultak fel az üldözött keresztényekért Norvégiában

Facebook/Stefanusalliansen

2023. 11. 20.
Norvégok ezrei vesznek részt az üldözött keresztényekért szervezett fáklyás felvonuláson. Az ország nyugati partján fekvő Molde városában a hideg és az őszi sötétség ellenére rekordszámú volt a részvétel - derül ki a Keresztény Sajtóügynökség jelentéséből.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, címe: „Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó”. A kiadványban európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A bookazine 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

"A keresztényüldözés világszerte elfeledett kérdés, amely ritkán kerül a címlapokra"

- mondta Morten Askeland, az Åpne Dører (Open Doors) vezérigazgatója. Ennek ellenére több ezer norvég vonult az utcákra fáklyákkal, hogy felhívják a figyelmet a fontos ügyre.

Az Open Doors International évente felméréseket készít az üldöztetés feltérképezésére. Idén azt találták, hogy a keresztény hitük miatt üldözöttek száma összesen 360 millióra tehető.

Askeland úgy véli, hogy a békés Norvégiában túl ritkán emlékeznek meg ezekről az emberekről. A jelek szerint azonban egyre többen ébrednek rá a dolog súlyára, és veszik fel a harcot a jelenséggel szemben, egyértelműen növekszik a meneteken a részvétel. 

Az igazgató szerint a fáklyás felvonulások résztvevőinek száma megduplázódott a világjárvány előtti idők óta. A 2022-es évben már háromezren demonstráltak. 

A fáklyás menet idei témája "A hitükért kitiltottak" volt. Az Open Doors ezzel szeretné felhívni a figyelmet a keresztények világszerte tapasztalható megkülönböztetésére, kirekesztésére és bebörtönzésére.

A felolvasott petícióban leszögezték: "Norvégiában megszoktuk, hogy elfogadnak minket. Hozzászoktunk ahhoz, hogy saját magunk dönthetünk a hit, az életmód és a vélemények terén. Többnyire anélkül hozunk döntéseket, hogy féltenénk az életünket, a munkánkat, a juttatásokhoz való jogunkat, anélkül a társadalomból való kirekesztéstől vagy bojkottól kellene félnünk. Sok helyen azonban nem ez a helyzet. A világon tíz emberből nyolc olyan országban él, ahol a vallásszabadságot súlyosan korlátozzák. A keresztényeket kirekesztik, megtagadják tőlük az oktatást, elveszítik a munkájukat vagy elszigetelik."

Hetekkel ezelőtt Oslóban is hasonló szolidaritási menetre került sor. 

(CNE/Hetek)

Képbehozó

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!