Máshol rendeztetné meg az ENSZ klímacsúcsát a Fehér Ház tanácsadója Egyiptom "homofóbiája" miatt
Máshol rendeztetné meg az ENSZ klímacsúcsát a Fehér Ház tanácsadója Egyiptom "homofóbiája" miatt

Illusztráció - Sarm es-Sejk.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 15.
Az ENSZ-klímacsúcsot idén Egyiptomban rendezik meg, azonban a Fehér Ház egyik tanácsadója homoszexuális partnerével együtt levélben tiltakozik a helyszínválasztás miatt.

Jerome Foster, a Fehér Ház 20 éves tanácsadója és partnere, Elijah Mckenzie-Jackson 18 éves brit klímavédelmi aktivista attól tart, hogy homoszexualitásuk miatt nem fognak tudni részt venni a klímacsúcson, mert az egyiptomi hatóságok nem fogják őket beengedni a helyszínre.

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének vezetőjének címzett levelükben elítélték a helyszínválasztást a Cop27 tárgyalásokhoz:

a világ végignézte, ahogy az egyiptomi rendőrség,
a bíróságok és a politikusok hátat fordítottak az egyenlőségnek azáltal, hogy kriminalizálták és bebörtönözték az LMBTQ+ közösséget az ‘erkölcstelenséget’ és ‘prostitúciót’ tiltó, homályos és diszkriminatív törvények alapján”.

A két férfi szerint az a tény, hogy Sarm es-Sejkben fogják idén novemberben megrendezni a csúcstalálkozót, “veszélybe sodorja az életünket, miközben a bolygónk életéért emelünk szót”.

“Egyiptomban homoszexuálisnak lenni ijesztő. (…) Rémisztő. A családom mélyen vallásos, és velük is nagyon nehéz volt minderről beszélni, ezért megrázó a gondolat, hogy egy olyan országba menjek, ahol még nagyobb a félelem” - nyilatkozta Foster.

McKenzie-Jackson szerint “lennének jobb helyszínlehetőségek Afrikában, ahol Afrika is hallatni tudná a hangját”, és szerinte az ENSZ “felelőtlen” amiatt, hogy Egyiptomba szervezi a csúcstalálkozót.

Szameh Sukri egyiptomi külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány ki fog jelölni “egy létesítményt a konferenciaközpont mellett”, ahol majd az aktivisták és tüntetők tartózkodhatnak.

Emberi jogi csoportok azonban kritizálták az ötletet, mert így a klímavédelmi aktivisták nem fognak tudni közvetlenül a világ vezető politikusai ellen tüntetni a helyszínen.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!