Közel harminc órát élt túl a tengeren a cunami után a tongai „Aquaman” 
A mozgássérült férfit a második árhullám sodorta el
Közel harminc órát élt túl a tengeren a cunami után a tongai „Aquaman” 

Youtube/Al Jazeera

2022. 01. 21.
Egy 57 éves tongai férfi, akit valóságos Aquamannek tituláltak, miután 27 órán át küzdött a habokkal a tengeren, a szombati pusztító cunami után, azt mondta, hogy kilencszer bukott alá, mielőtt bele tudott kapaszkodni egy farönkbe és biztonságos helyre került.

"Nyolcadik alkalommal arra gondoltam, hogy legközelebb, amikor a víz alá megyek, az lesz az utolsó, mert csak a karjaim tartottak a víz felett" - nyilatkozta Lisala Folau, aki mozgássérült, és nem tud megfelelően járni.

"Szóval kilencedik alkalommal alábuktam, majd feljöttem és megragadtam egy farönköt. Ez tartotta utána bennem a lelket."

A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán kitörése legalább három ember halálát okozta, és hatalmas cunamit küldött a tongai szigetcsoportra, ami falvakat és üdülőhelyeketmosott el, valamint minden kommunikációt ellehetlenítette.

Az elszigetelt, mintegy 60 lakosú Atata szigetén élő Folau szombat este sodródott ki a tengerre. Az első hullámnál még sikerült felmásznia egy fára, de amikor leért, egy másik nagy hullám elsodorta.

„Hallottam, hogy a fiam kiált a szárazföldről, de nem akartam válaszolni neki, mert nem akartam, hogy kiússzon utánam” – mesélte a férfi.

"A hullámok folyamatosan kavarogtak ide-oda... Eszembe jutott, hogy a tenger az élet és a halál ura.

Amíg el nem éred a partot, tudod, hogy élni fogsz-e vagy meghalsz."

Folau elmondta, hogy 7,5 kilométert úszott Tongatapu fő szigetéig, és vasárnap este, 27 órával később érte el a partot.

Hős kitartása hamar végigsöpört a közösségi médián, és az egyik Facebook-bejegyzésben "igazi Aquamannek" nevezték.

(CNN/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!