Kit is imádnak? Szivárványos „Taylor Swift-istentiszteletet” tartottak a heidelbergi Szentlélek templomban
Ezzel, nem pedig Isten igéjével igyekeznek elérni a fiatalokat
Kit is imádnak? Szivárványos „Taylor Swift-istentiszteletet” tartottak a heidelbergi Szentlélek templomban

x/Phyllis Akalin

2024. 05. 14.
A Szentlélek temploma, egy híres, 600 éves történelemre visszatekintő heidelbergi templom, "Anti-hős - Taylor Swift istentisztelet" címmel rendezett alkalmakat a hétvégén, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését, mely több mint 1200 látogatót vonzott. Mindez azért is érdekes, mert Taylor legújabb albumában komolyan gúnyolja Istent és a kereszténységet.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

"A Szentlélek-templom mindig is a találkozás és az eszmecsere helyszíne volt. Ezért illik ide tökéletesen egy popzenei istentisztelet" - mondta Christof Ellsiepen lelkész a csatornának. "Ezzel teret adunk azoknak a kérdéseknek és témáknak, amelyek a fiatalabb generációt foglalkoztatják".

A lelkész szerint az istentisztelet középpontjában a Swift zenéjének állítólag erős keresztény témái álltak, amelyek olyan égető kérdésekkel foglalkoznak, mint a nők jogai, a rasszizmus és a nemek közötti egyenlőség.

Vincenzo Petracca plébános elismerte, hogy Swiftet néhány evangéliumi keresztény vezető kritikával illette zenéje miatt, különösen az Egyesült Államokban.

"Teológiai szempontból Isten igazságosságára mutat rá" - mondta Petracca, hozzátéve, hogy Swift "hite ismeri a kétséget és a belső konfliktust... Számára a hit és a cselekvés elválaszthatatlan egymástól" - mondta.

A történelmi templomban két vasárnapi istentiszteleten is elhangzottak Swift dallamai, amelyeken a közönség túlnyomórészt fiatal és női volt. A zenészek mögött

egy szivárványos transzparens jelezte, hogy a templom "minden kultúrájú, minden nemű, minden hitű, minden vallású, minden korú, minden típusú embert" szívesen lát.

"Sugárzó arcokba néztem - és a dal alatt, amelyet Taylor a rákbeteg édesanyjának írt, sokaknak könnybe lábadt a szemük" - mondta.

Sátáni rituálék a Taylor Swift koncerteken?

Swift legújabb, múlt hónapban megjelent albuma kritikát váltott ki néhány keresztény kritikus részéről, mivel bizonyos dalszövegeivel gúnyt űz Istenből és a keresztényekből.

A nemrég megjelent "The Tortured Poets Department" ("Megkínzott költők részlege") című albumán Swift Isten fölé emeli magát, és két dalt is szentel a keresztény szexuális etika lerombolásának.

"A jóisten az ujját sem mozdítja" - énekli, majd gúnyolódik az ima erején, elárulva, hogy a rossz fiú, akivel úgy döntött, hogy randizni fog, annak ellenére rossz marad, hogy rajongói imádkoznak a kapcsolatukért. Ezután egy lépéssel tovább is megy, állítva bár Isten nem tudja megjavítani a pasiját, ő igen. 

A "But Daddy I Love Him" című dalban Swift például így énekel a keresztényekről: "De apu én szeretem őt / Most jöttem rá, hogy ezek az emberek csak azért nevelnek / hogy ketrecbe zárjanak / Sarah-k és Hannah-k a vasárnapi legjobb formájukban / Morzsolva gyöngyeiket, sóhajtva, micsoda zűr / Most jöttem rá, hogy ezek az emberek azért akarnak megmenteni, mert gyűlölnek".

Majd így folytatja: "Isten óvja a legelítélkezőbb görényeket", ugyanazokat az embereket, akikről azt állítja, hogy "szenteskedve adnak elő monológokat"."Nem kell imádkoznod értem" - teszi hozzá.

Swift később megismétli, hogy a szerelem és a kapcsolatok az ő istenei, amikor a "loml"-ban (love of my life) a "Szentlélek"-nek nevezi szerelmét. 

A Boyzone egykori sztárja, Shane Lynch nemrég azzal vádolta Swiftet, hogy rejtett sátáni rituálékat hajt végre a teltházas koncertjein.

"Ha megnézi az egyik koncertjét, és

két-három különböző démoni rituálét tart a földön lévő pentagrammákkal, mindenféle dolgokkal kapcsolatban a színpadán.

... De sok ember számára ez csak művészet, és az emberek sajnos így látják" - mondta Lynch.

Németországban a vasárnapi istentiszteletek látogatottsága a katolikusoknál 4,3 százalék, a protestánsoknál 3 százalék körül mozog. Az 1398 és 1515 között épült Szentlélek-templom évente több millió turistát vonz.

(Christian Post/Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!