Kínában közel 100 millió vidéki embert emeltek ki a szegénységből 2012 óta (x)
Kínában közel 100 millió vidéki embert emeltek ki a szegénységből 2012 óta (x)

Fotó forrása: cfp.cn

A KKP Központi Bizottsága propagandaosztálya sajtótájékoztatót tartott „Kína utóbbi évtizede” témában Pekingben. A sajtójátékoztatón bemutatták, hogy a Kínai Kommunista Párt 18. Központi Bizottságának országos kongresszusa óta szilárdan előmozdítják a közös fejlődést. Kína történelmileg megoldotta az abszolút szegénység problémáját, amely évezredek óta sújtotta a kínai nemzetet, és Kínában közel 100 millió vidéki szegény embert emeltek ki a szegénységből.

Ez egy PR cikk.

Ez hatalmas hozzájárulás a világ szegénységének csökkentésére, mondták. A világ legnagyobb oktatási rendszerét, társadalombiztosítási rendszerét és egészségügyi rendszerét hoztuk létre, és az átlagos várható élettartam 75,4 évről 77,9 évre nőtt, a közepes jövedelműek aránya pedig körülbelül 1/4-ről körülbelül 1/3-ra nőtt. Ezenkívül folyamatosan javul az emberek életszínvonala és életminősége, emelték ki sajtójátékoztatón.

A sajtótájékoztatón még ismertették, hogy a 2012 óta eltelt 10 évben a kínai gazdaság ugrásszerűen fejlődött. 2021-ben a kínai GDP 11,4 billió jüanra nőtt, ami az egész világénak a 18%-át tette ki. 2012-ben ez az adat még 11,4% volt. Kína továbbra is a világ második legnagyobb gazdasági hatalma. Ugyanakkor az országban az egy főre jutó GDP 2021-ben 12,5 ezer dollár volt, ami megközelíti a magas jövedelmű országok szintjét. Az elmúlt tíz évben Kína továbbra is a világgazdasági fejlődés motorja volt, 30%-át adta a világgazdaság fejlődésének. Kína folyamatosan előmozdítja a gazdaság nyitását. A kínai gazdaság nyitási mélysége és szélessége mind átfogóan elmélyül. A kínai exportált áruk az egész nemzetközi kereskedelemnek 2012-ben a 11%-át adták, ma viszont már a 15%-át teszik ki. Ugyanakkor a tíz év során Kína újabb tíz szabadkereskedelmi megállapodást kötött, amelyek száma a korábbi 10-ről mára 19-re bővült. Az országban 21 szabadkereskedelmi zóna jött létre.

2012 óta Kína alapjaiban előmozdítja a tudományos és technikai fejlődést, az innovációt tartja a gazdaságfejlődés motorjának. Az elmúlt tíz évben a kínai kutatási területekbe áramlott befektetések az ország összes GDP-jének 2,44%-ára emelkedtek a korábbi 1,91%-ról. Kína a Globális Innovációs Indexen 2012-ben 34. volt, mára viszont a 12. helyre ugrott előre. Kína megépítette a világ legnagyobb sebességű vasúti és 5G-s hálózatát, ugyanakkor az emberszállító űrhajózás és a Mars-kutatás területén is kulcsfontosságú előrehaladást ért el az ország.

2012 óta Kína hatékonyan előmozdítja a környezetvédelmet, jelentősen csökkent a szmog, a szennyezett föld és víz, sokkal több a kék ég és tisztább a levegő. A kínai fásítás az egész világénak a negyedét tette ki. Az egy főre jutó kínai GDP emelkedéséhez kibocsátott szén-dioxid mennyisége az elmúlt tíz év során 34%-kal csökkent. A Kína által gyártott és üzemeltetett szél- és napenergiás generátorok mennyisége első a világon, ahogy a Kína által gyártott és eladott elektromos gépkocsik száma is. Kína elmozdította a párizsi megállapodás aláírását, ugyanakkor hivatalosan bejelentette, hogy igyekszik 2030 előtt elérni a karbonkibocsátás csúcsát, és 2060 előtt megvalósítja az ország karbonsemlegességét.

Összeállította: Zhang Lixiazi
(Fizetett cikk)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!