Jelentősen változnak az ingatlanpiaci trendek (x)
Jelentősen változnak az ingatlanpiaci trendek (x)

www.maxapro.hu

2022. 10. 11.
Az aktuális gazdasági, világpolitikai és energetikai helyzet nagymértékben hatással van a magyar ingatlanpiaci trendek alakulására. Az árak már egyébként is kifejezetten magasnak voltak mondhatóak, viszont most a kínálati oldal mind szerkezetében, mint árkategóriájában átalakult.

Ez egy PR cikk

A régi építésű házak, az un. Kádár kockák iránti kereslet megzuhant, a korszerű fűtési rendszerrel, kiváló hőszigeteléssel rendelkező ingatlanok pedig minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tartanak számot. Persze ennek megvan az ára, éppen úgy, mint az esetleges hitelfelvételnek. Nézzük, hogyan alakulnak az ingatlanpiaci trendek most, hogy a válság egyre inkább begyűrűzni látszik hozzánk is.

Célkeresztben az energiaválság

Az energia mindig is központi kérdés a gazdaság működését és a háztartásoknál maradó összeget illetően. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családok a jövedelem jelentős részét költik jelenleg élelmiszerre és rezsire, ezen pedig az egyre növekvő árak és az elképesztő infláció sem segít. A háború, a gyenge forint, és a gazdaságpolitikai döntések nem abba az irányba mutatnak, hogy itt hamar változásra számíthatunk, éppen ezért úgy célszerű fogyasztói döntéseinket meghozni, hogy azok hosszútávon is előnyünkre váljanak.

Lejárt a régi ingatlanok ideje

A vidéki, elavult homlokzati rendszerrel rendelkező, vagy éppen a belvárosi, nagy belmagasságú, polgári házak tulajdonosai egyaránt bajban vannak. A gyors, még tél előtt kivitelezhető homlokzati hőszigetelést sokan nem engedhetik meg maguknak, és a gyakorlatban nincs is annyi szakember, ahányra ehhez szükség lenni. Mit tehetünk ilyenkor? A Maxapró szakemberei úgy látják, sokan szeretnének megszabadulni a kevésbé energia hatékony ingatlanjaiktól, és inkább a jól szigetelt, a gázfűtést nélkülöző megoldások mellett tennék le a voksot.

A bérlők is a kis alapterületet keresik

Nem mindegy az sem, hogy milyen alapterületről van szó. A többgenerációs ingatlanok gyakran túl nagynak bizonyulnak a gyerekek kirepülése után, de egyébként, a felfűtési költségek apropóján is inkább döntenének a tulajdonosok a költözés mellett. Ez persze jelenleg, a télhez közeledve nem kis döntés, hogy a rendelkezésre álló anyagiakról már ne is szóljunk. Egy vidéki, jelentős alapterülettel rendelkező ház ára korántsem biztos, hogy elegendő egy újépítésű házra, ahol a fűtés is korszerű módon megoldott, elsősorban gáz nélkül.

Az albérletet keresők sincsenek könnyű helyzetben, hiszen a bérleti díjon felül nekik számolniuk kell azzal, hogy várhatóak komoly rezsi költségekkel kell majd számolniuk. Éppen ezért a hőszigetelt, kisméretű panelek, társasházak, újépítésű lakóparkok a leginkább keresettek. Ezt természetesen a kínálati oldal is lereagálja, és az albérleti díjak minden korábbinál magasabb szintre értek.

Az újépítésű még mindig eladható!

Ha górcső alá vennénk az újépítésű ingatlanok iránti keresletet, akkor azt mondhatnánk, hogy ezek bizony akár árszínvonaltól függetlenül népszerűek. Természetesen van az a lélektani határ, amit már a tehetősek sem engedhetnek meg maguknak, de sokan előre gondolkodva, már most tervezik a régi, méretes ingatlan kicsi, de korszerű változatra cserélését.

maxapro.hu

Nem merünk hitelt felvenni

Ami az anyagiakat illeti, jelentősen csökkent a hitelfelvételi kedv. Ebben az MNB alapkamat-emelése is központi szereppel bír, de a kiszámíthatatlan környezet, a válság és az ezzel járó bizonytalanság is rányomja bélyegét az ügyfelek döntéseire.

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!