Jádefaragás: a kínai kultúra lelkének megnyilvánulása (x)
Jádefaragás: a kínai kultúra lelkének megnyilvánulása (x)

Kínai jádefaragás(Forrás: China Media Group)

A kínai jáde története hosszú, több ezer éves múltra tekint vissza. Az ókori emberek köveket használtak szerszámaik elkészítéséhez, az élelem megszerzéséhez. Ennek során fedezték fel váratlanul ezt a gyönyörű színű különleges ékkövet, melyet díszek készítéséhez és szépítésre használtak fel. Attól kezdve csak nőtt a lelkesedés az effajta kövek iránt, amit az utóbbi években számos régészeti felfedezés is megerősített.

Ez egy PR-cikk.

Van egy régi kínai mondás, miszerint a jáde csak akkor lehet hasznos műtárgy, ha gondosan faragják. A jádefaragás és az iparosítás folyamatos fejlődésével az emberek egyre magasabb követelményeket támasztottak a jádefaragó mesterek munkáival szemben.

„15 éves korom óta foglalkozom jádefaragással. Korábban nem voltak modern eszközeim, és csiszoláshoz alapvetően munkaerőre támaszkodtam. Több mint 30 éve vagyok a jádefaragó iparban. Amit csinálunk, az olyan jáde, amelyet gyűrűként használnak. Az a darab, amellyel a leginkább elégedett vagyok, 1994-ben készült el. A darab elkészítéséhez jó jádét választottam, akkoriban a hasonló tárgyak csak egy-két jüant értek, de ez 260 jüanért kelt el, most pedig 2,6 milliót ér ” – mondta Liu Aiju, a kínai-mianmari határon fekvő Tengchong város Hehua községének jádefaragó mestere.

A „Jádeváros” néven ismert Tengchong tekintélyes jáde ékszer terjesztési hely és a jádefaragás szülőhelye. Kiváló kézművességgel és csodálatos kultúrával rendelkezik. Az elmúlt években a Hehua község teljes mértékben kiaknázta a térség hagyományos kultúrájának előnyeit, hogy dinamikusabb jádefaragási szférát teremtsen, és egyre több lakos kezdett ezzel a mesterséggel foglalkozni.

Kína
Kínai jádefaragás   Forrás: China Media Group

„1989-tól foglalkozom jádefaragással, akkoriban még otthon dolgoztam. 2012-ben az ipar fejlesztése érdekében Hehua község létrehozott egy jádefaragó szakmai szövetkezetet. Ezzel egy időben beléptünk a jádefaragó központba. Körülbelül tíz éve van itt az üzletem, négy embert foglalkoztatok, az átlagos éves értékesítés körülbelül 150 ezer jüanra rúg” – emlékeztetett rá Yin Chunlin, a Chunlin Jáde Ékszerüzlet tulajdonosa.

Az elmúlt években több olyan jádefaragó cég alakult ki, mint a Chunlin Jáde Ékszerüzlet, amelyek új életet leheltek a helyi jádefaragásba.

„Az ékszeripart mindig is olyan iparágnak tekintettük, amely lehetővé teszi a lakosok meggazdagodását. Egy kis ékszerüzlet sok állást tud biztosítani. Az ékszeripar megoldotta Tengchongban több mint 100 lakos ember foglalkoztatási problémáját, és érdemi gazdasági fejlődést indított el. Sok jádefaragó integrálta a hagyományos elemeket és Kína hagyományos kultúráját. Vannak itt Tang-, Song-kori versek és történelmi utalások, sok-sok téma figyelhető meg a jádefaragásokban. A jádefaragás a kínai kultúra lelkének megnyilvánulása, amely nemzetünk szellemiségét nevelte ki” – mondta Yang Ru, a Tengchong Jádeegyesület elnöke.

A kínaiak nemcsak a szép megjelenés miatt, hanem a gazdag kulturális konnotációi miatt is szeretik a jádét. Globális szempontból a kínai jádefaragás egyedülálló faragási készség.

Liu Cong riporter
(Fizetett cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!