Isten szeretetét emlegette halála előtti utolsó interjújában a férfi, aki több mint 70 évet élt le vastüdőben
Isten szeretetét emlegette halála előtti utolsó interjújában a férfi, aki több mint 70 évet élt le vastüdőben

Youtube/Special books by special kids

2024. 03. 14.
Paul Alexander, aki felállította a Guinness-rekordot a legtovább vastüdőben eltöltött idő kategóriában, arról az isteni szeretetről beszélt, amelyet családja mutatott meg neki, mielőtt hétfőn, 78 éves korában meghalt.

Több mint 70 éven át volt a nagy henger alakú mechanikus lélegeztetőgéphez kötve, amely légnyomással segítette a légzését, mivel

1952-ben, 6 éves korában - három évvel a gyermekbénulás elleni védőoltás bevezetése előtt - megbénultak a mellkasi izmai.

Egy nyári napon, napokkal azután, hogy először megbetegedett, Alexander elvesztette motoros funkcióinak nagy részét, és végül nyaktól lefelé lebénult. 18 hónapot töltött kórházban, ahol légcsőmetszés miatt nem tudott kommunikálni szüleivel - bár interjúkban megjegyezte, hogy naponta meglátogatták, és végül 1953 karácsony estéjén hazavitték.

Bár orvosai nem számítottak arra, hogy életben marad, és a kórház vastüdőjében fekvő gyermekbénulásos gyerekek közül sokan meghaltak, Alexander úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy fogyatékossága legyőzze őt.

Megtanult írni és festeni a szájával egy hosszú műanyag pálca segítségével, és éveken át tanulta, hogyan töltheti az időt a vastüdőn kívül úgy, hogy elegendő levegőt nyel le - ez a technika a "glosszofaringeális légzés". 

Amikor 8 éves volt, terapeutája egy kiskutyát ígért neki, ha megtanulja, hogyan kell a technikával három percig a vastüdőn kívül maradni

- ez befolyásolta 2020-ban megjelent Három perc egy kutyáért: Életem a vastüdőben című életrajzi könyvét is. A könyv legépelése, illetve diktálása nyolc évig tartott.

Végül eljutott odáig, hogy a nap egy részét a vastüdőn kívül tudta tölteni egy átalakított kerekesszék segítségével, amely egyenesen tartotta a testét.

Egy korrepetitor segítségével Alexander 1967-ben, 21 évesen a W.W. Samuell Alexander Gimnáziumban leérettségizett, majd főiskolára ment. 1978-ban bachelor fokozatot, 1984-ben pedig jogi diplomát szerzett. Miután 1986-ban letette az ügyvédi vizsgát, Dallasban és Fort Worthben ügyvédként családi jogra és csődeljárásra szakosodott. 

Alexander családja vallásos volt, és egy dallasi pünkösdi gyülekezetbe járt. Egy 2022-ben adott interjújában Alexander részletezte, milyen pokoli élmény volt, hogy ilyen fiatalon lebénult, de megjegyezte, hogy szülei mennyire mélyen szerették őt a szenvedése közepette, ami kézzelfoghatóan éreztette vele Isten szeretetét .

"Az egész életemet velük éltem le, csodálatos volt" - mondta néhai szüleiről, akiknek portréit maga mellett tartotta.

"Isten szeretetéről beszéltek. Ezek csak szavak. De amikor valóban átéled, fiam, az nem semmi."

Alexander azt is elmagyarázta, milyen fontos, hogy az ember a korlátaitól függetlenül megtalálja a célját.

"Ránézek az emberekre, és csak azt kérdezem tőlük:

Miért vagy itt? Mi a célod? Van cél az életedben? 

Mit teszel azért, hogy jobbá tedd a dolgokat? Mert én így gondolkodom" - mondta.

(Christian Post/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!