Iskolai lövöldözés Finnországban: egy 13 éves fiút letartóztattak
három gyerek megsebesült
Iskolai lövöldözés Finnországban: egy 13 éves fiút letartóztattak

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2024. 04. 02.
Őrizetbe vettek egy 13 éves gyanúsítottat, miután három másik 12 éves gyereket meglőttek és megsebesítettek egy finnországi iskolában. A sérülteket kórházba szállították.

A lövöldözés a főváros, Helsinki egyik külvárosában, Vantaa városában található Viertola iskolában történt. Az iskolában az elsőtől a kilencedik osztályig mintegy 800 tanuló tanul.

„A közvetlen veszély elmúlt”

– nyilatkozta az iskola igazgatója, Sari Laasila a Reutersnek, de nem kívánta tovább kommentálni az esetet.

A finn belügyminiszter, Mari Rantanen kijelentette: „A nap borzasztóan indult. Lövöldözés történt a vantaai Viertola iskolában. El tudom képzelni azt a fájdalmat és aggodalmat, amit sok család átél jelenleg.

A feltételezett elkövetőt elfogták."

A korábbi finnországi iskolai lövöldözések egyre inkább az ország fegyverpolitikájára irányítják a reflektorfényt. 2007-ben Pekka-Eric Auvinen kézifegyverrel lelőtt hat diákot, egy ápolónőt, az igazgatót és önmagát a Helsinki melletti Jokela középiskolában. 2008-ban egy másik diák, Matti Saari tüzet nyitott az északnyugat-finnországi Kauhajoki szakiskolájában. Kilenc diákot és egy alkalmazottat megölt, mielőtt maga ellen fordította volna a fegyvert.

Finnország 2010-ben szigorította a fegyverekre vonatkozó jogszabályait, és alkalmassági vizsgát vezetett be minden lőfegyverengedélyt kérelmező számára. A jelentkezők korhatára 18 évről 20 évre módosult.

Több mint 1,5 millió engedélyezett lőfegyver és körülbelül 430 000 engedéllyel rendelkező ember él az 5,6 millió lakosú országban, ahol a vadászat és a céllövészet népszerű tevékenység.

(Guardian/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!