Így akadályozták meg libanoni keresztények, hogy városukból rakétázza Izraelt a Hezbollah
Rmeis lakói többször is összecsaptak a síita terrorcsoporttal
Így akadályozták meg libanoni keresztények, hogy városukból rakétázza Izraelt a Hezbollah

X/Hananya Naftali

2024. 03. 28.
A dél-libanoni, az izraeli határhoz közeli keresztény város, Rmeish lakói kedden különös akcióval akadályozták meg a Hezbollah síita terrorszervezet tagjait abban, hogy városuk belsejéből rakétákat lőjenek Izraelre – jelentette több helyi arab sajtóorgánum.

A többségében keresztények által lakott város polgármestere az al-Hurra amerikai arab hírportálnak elmondta, hogy egy rmeishi lakos észrevette a Hezbollah terroristáit, amint megpróbáltak rakétavetőt felállítani a környéken, polgári otthonok közelében.

Amikor a terroristák a helyiekre is rálőttek, nagy tömeg verődött össze, néhányan a templom harangját kongatták, hogy figyelmeztessék szomszédaikat és tiltakozzanak a cselekmény ellen.

Végül a Hezbollah a rakétavetőt a falu egy erdős területére szállították, és onnan folytatták akciójukat – mondta a polgármester.

A templom közelében készült, a gyülekezőt és a harangozást bemutató felvételek széles körben elterjedtek a libanoni közösségi médiában, és sok kommentelő, valamint több politikus a lakosokat támogató nyilatkozatokat gyűjtött össze.

A Hezbollah szerdán hivatalosan reagált az incidensre, tagadva, hogy Rmeishből rakétákat próbált volna kilőni.

Rmeis maronita (katolikus) keresztény lakosai a múltban

többször is összetűzésbe kerültek a Hezbollah radikális síita terrorcsoporttal amiatt, hogy a terrortevékenységre használják fel a falut.

Rmeish és egy másik szomszédos falu elszigetelt előőrsök Dél-Libanonban, ahol főleg síita muszlimok laknak, akik nagyrészt a Hezbollahot támogatják.

Egyes libanoni keresztények azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a háborút Izrael és a Hezbollah között, amely sakkban tartja a szétszakadt országot. A maronita katolikus egyház pátriárkája a közelmúltban nyilvános felhívást tett, hogy megakadályozzák az Izrael elleni háború kitörését.

A legutóbbi incidens nem sokkal a virágvasárnap körüli vita után következett, amikor Rmeis lakói a város központjában gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Jézus jeruzsálemi bevonulásáról a Biblia szerint.

A Hezbollah támogatói a közösségi médiában azt állították, hogy az örömteli felvonulás tiszteletlenség volt az Izraellel folytatott összecsapásokban elesett libanoniakkal szemben.

(AllArabNews/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!